More


  Contrabandă cu aeroplanul la graniţa cu Ucraina

  =

  deltaplan

  Instituţiile statului au intrat în alertă după ce localnicii din zona de frontieră au sesizat o serie de zboruri misterioase pe timp de noapte. Cel puţin două asemenea zboruri au avut loc în ultimele două săptămâni. Poliţiştii de frontieră au împânzit zona, însă n-au reuşit să dezlege enigma. Principala ipoteză luată în calcul este că ar fi vorba de contrabandişti de ţigări, care folosesc motodeltaplane pentru a introduce ţigări ucrainene pe teritoriul ţării noastre. Pe internet, asemenea motodeltaplane pot fi achiziţionate la preţuri începând cu 3.000 de euro. Poliţiştii de frontieră au mai descoperit grupări de contrabandişti care foloseau deltaplane şi motodeltaplane în alte zone ale ţării, atât pe graniţa cu Ucraina cât şi pe cea cu Republica Moldova.

  Zboruri misterioase pe timp de noapte
  Mai mulţi locuitori din zona Halmeu- Turţ au sesizat Poliţia de frontieră susţinând că, în unele nopţi, au auzit zgomote de motor venite din înaltul cerului. Un astfel de zbor ar fi avut loc la mijlocul săptămânii trecute, iar ultimul la începutul acestei săptămâni. Poliţiştii de frontieră au încercat să afle despre ce aparate de zbor este vorba şi unde au aterizat acestea. Potrivit localnicilor, aparate de zbor rămase neidentificate ar fi aterizat în zonele împădurite din apropierea localităţilor Turţ, Gherţa Mică şi Gherţa Mare.

  Existenţa zborurilor misterioase, despre care locuitorii din zona frontierei cu Ucraina vorbesc tot mai des, ne-a fost confirmată de prefectul judeţului Satu Mare, Eugeniu Avram. Acesta ne-a declarat că a fost informat despre aceste zboruri pe timp de noapte, iar la nivelul instituţiilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne din judeţul nostru a fost înfiinţat un grup de lucru care are ca scop identificarea autorilor acestor zboruri ilegale.

  Şase baxuri într-un deltaplan
  În localităţile situate de-a lungul graniţei cu Ucraina se vorbeşte de mai multă vreme că ar exista anumite grupări de contrabandişti care aduc ţigări din Ucraina cu ajutorul deltaplanelor. Până în prezent nu s-a semnalat faptul că deltaplanele ar fi avut şi motoare. Deltaplanul este o aeronavă în care pilotul zboară atârnat în ham. Decolarea se face prin alergare pe panta de zbor sau prin remorcaj, iar pilotajul se efectuează prin schimbarea poziției corpului. Deltaplanele cântăresc cu aproximație între 25 și 35 de kilograme și sunt demontabile. Astfel, ele pot fi ținute în spații mici, lungimea unui deltaplan demontat poate fi de patru sau şase metri. Un deltaplan costă între 300 de euro dacă este folosit şi 4.000 de euro unul nou. În schimb, preţul unui motodeltaplan începe de la 3.000 de euro pentru unul la mâna a doua şi ajunge la 25.000 de euro pentru unul nou, în funcţie de motorizare şi performanţe.

  Un asemenea deltaplan poate transporta chiar şi şase baxuri de ţigări, adică 3.000 de pachete, după cum demonstrează o captură realizată de poliţiştii de frontieră în iulie 2013 în judeţul Suceava, în zona localităţilor Frătăuţi – Costişa – Măneuţ. Oamenii legii au observat un aparat de zbor de mici dimensiuni care s-a deplasat dinspre Ucraina în România şi, ulterior, s-a întors pe teritoriul ţării vecine. Într-un crâng din lunca râului Suceava, poliţiştii au descoperit şase baxuri de ţigări de provenienţă ucraineană. În cazul motodeltaplanelor, cantitatea de ţigări care poate fi transportată este mai mare.

  Colete de ţigări paraşutate în pădure
  Există posibilitatea ca motodeltaplanele care au survolat recent zona de frontieră să fi aterizat în vreo poiană din zonele împădurite situate în apropierea localităţilor Turţ, Gherţa Mică şi Gherţa Mare. Acest lucru este destul de puţin probabil întrucât pilotul se poate accidenta uşor din cauza lipsei de vizibilitate de pe timpul nopţii. Cel mai probabil coletele cu ţigări sunt paraşutate de piloţii ucraineni în zone împădurite. Coletele sunt dotate cu dispozitive de localizare, pentru a putea fi găsite cât mai uşor de contrabandiştii sătmăreni. Ţigările sunt recuperate ulterior şi pot fi scoase relativ lejer din pădure ascunse sub lemne în căruţe, remorci sau camioane.

  Procurorii DIICOT Vaslui au anihilat în luna octombrie a anului trecut activitatea unei grupări care aducea în România ţigări de contrabandă din Republica Moldova prin intermediul unor aparate de zbor uşoare, tip deltaplan, care zboară la altitudini relativ reduse şi nu pot fi detectate de radare. În noaptea de 29 spre 30 octombrie 2014, teritoriul României a fost survolat ilegal de un aparat de zbor tip deltaplan, în două rânduri, la intervale scurte de timp, şi din care au fost paraşutate în zona comunei Viişoara, judeţul Vaslui, patru colete în care se aflau, în total, 7.969 pachete cu ţigări, de diferite mărci, ce aveau aplicate timbru fiscal de Republica Moldova. Oamenii legii au prins doi dintre membrii grupării, care aveau misiunea să preia coletele paraşutate. De asemenea, au existat cazuri în care piloţii deltaplanelor care transportau ţigări de contrabandă s-au prăbuşit, decedând în condiţii tragice.

  Szasz Lorand  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img