More


  Copiii au nevoie de educaţie religioasă

  =

  În mod cert, copiii noştri au nevoie de educaţie religioasă ! Stau şi mă întreb, probabil vă întrebaţi şi dv., de ce se pune sub semnul îndoielii şi al hazardului necesitatea introducerii în programa de învăţământ a orelor de religie ? Comentariile pe această temă sunt dintre cele mai diverse, unele deocheate, nejustificate, iar altele sunt enigmatice. Curioasă rămâne atitudinea decidenţilor, care s-au spălat pe mâini ca şi Pillat din Pont şi afirmă că lasă la latitudinea părinţilor să decidă în ceea ce priveşte orele de religie. Ciudată această decizie, mai ales pentru faptul că avem nevoie de educaţie moral-creştină atât pentru elevi, dar chiar şi pentru adulţi.

  Diversitatea apartenenţei religioase a copiilor este evidentă, iar programa şcolară în ceea ce priveşte orele de religie se poate diversifica în funcţie de credinţa fiecărui elev în parte. A impune altuia religia ta reprezintă o îngrădire a libertăţii conştiinţei individului. Înţelepciunea din acest punct de vedere aparţine reprezentanţilor cultelor religioase, care ar trebui să se întâlnească în cadrul unui seminar naţional în vederea identificării soluţiilor optime pentru a împăca şi “capra şi varza”. Nu să stea în expectativă ! În plus, poate aceste întâlniri ar trebui să aibă loc, dincolo de orice prejudecăţi şi orgolii pentru că oricum pluralitatea religioasă există, în vederea elaborării unor strategii religioase de contracarare, de prevenire a degradării morale a populaţiei. Conştientizarea unitară a reprezentanţilor cultelor religioase, a populaţiei şi în special a tinerilor şi a copiilor este, cred eu, esenţială pentru viitorul unei naţiuni, indiferent de limba vorbită.

  De ce oare s-a ajuns la această stare de fapt, după mai bine de 25 de ani de libertate democratică ? Oare cauzele nu au pornit şi de la unii profesori de religie, care n-au ştiut să fie buni pedagogi în ceea ce priveşte orele de religie ? Cel puţin aşa susţin unii părinţi, care au aflat de la copii despre severitatea excesivă a unor profesori, finalizată cu note proaste. „Semnale” de acest gen au primit chiar şi preoţii din unele parohii. Dacă ar fi fost orele de religie atractive pentru elevi, cu exemple expuse într-o atmosferă de destindere, oare ar mai fi existat „cârteli “? Cuvântul scripturistic nu trebuie învăţat pe de rost, „pompieristic”, şi nici rugăciunile. Există cărţi de religie! În clasă se pot repeta în cor rugăciunile, cu bucurie şi dragoste, astfel încât vrând-nevrând ei le vor memora. Copiii trebuie să înţeleagă, mai cu seamă, mesajul învăţăturilor creştine, să fie atraşi de prelegerile profesorilor. În viaţă ei vor avea nevoie de acest sistem de referinţă religios la care să se poată raporta, pentru că numai aşa vor putea face distincţia clară dintre bine şi rău. Degeaba învaţă copilul pe de rost, mecanic, anumite rugăciuni, dacă acesta nu înţelege în profunzime semnificaţia acestora.

  Prin atitudinea noastră, uneori rigidă, în calitate de părinţi sau profesori, putem să-i îndepărtăm sau să-i apropiem pe copii de legile lui Dumnezeu şi de învăţăturile lui Iisus Hristos pe care le regăsim în evangheliile scrise de apostoli. Prin atitudinea noastră, uneori dură, putem să atragem antipatia copiilor faţă de biserică, religie şi chiar faţă de Dumnezeu, pentru că răul nu poate aduce decât rău.

  Copiii noştri au nevoie de educaţie religioasă ! Părinţii trebuie să decidă împreună cu profesorii de religie în mod pozitiv, pentru că minorii nu au de unde să ştie, la vârsta lor fragedă, ce este bine sau nu pentru ei. Orele de religie trebuie să rămână sau să devină o adevărată sărbătoare a sufletului. Ele se pot derula şi prin intermediul unor explicaţii traduse într-un limbaj accesibil, proiecţii de filme, vizite la biserici şi catedrale, excursii la mânăstiri sau alte mijoace, în funcţie de apartenenţa religioasă a fiecărui copil. „ Lăsaţi copiii să vină la Mine, că a unora ca acestora este împărăţia cerurilor”. ( Matei, 18,16).

  Dumitru Ţimerman  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img