More


  E vremea speculaţiilor?!

  =

  Asistăm în ultima perioadă de timp la un “spectacol” public al speculaţiilor. Analizele teoretice confecţionate în jurul unor idei sau informaţii nefondate sunt la ordinea zilei. La masa rotundă a “disecţiei” logoreice sunt aduse în discuţie foarte multe idei speculate, luate dintr-un anumit context , care devin rodul unor raţionamente prin analogie. Se vorbeşte mult, fiecare îşi dă cu părerea, iar concluziile emise de”analiştii” neavizaţi sunt transformate din incertitudini în “adevărate” certitudini. Multe din afirmaţiile “ cusute cu aţă albă“ sunt reconsiderate a doua zi pentru că ele n-au fost argumentate riguros cu documente sau declaraţii ale unor martori. Se-ntâmplă ceva de genul: “ râde ruptu’ de cârpit!“.

  Această poluare cu speculaţii deocheate, “aruncate ca din praştie“ asupra norodului, are menirea de a discredita anumite personalităţi ale României. Dacă aseară speculaţiile au fost aruncate ca nişte “suliţi” otrăvitoare asupra unei personalităţi, cu scopul de a-i distruge imaginea publică, în orele dimineţii aceasta este “reabilitată” ca prin farmec. Pe bună dreptate, deoarece acuzaţiile speculative nu s-au confirmat în urma unor analize de specialitate. Credibilitatea acestor discuţii speculative “elevate” se situează la nivelul unor bârfe demne de nişte ţaţe de la ţară, care vorbesc peste gard vrute şi nevrute. Norodul nu mai este cel de-acum 25 de ani, care de-a lungul timpului a înţeles că “nu tot ce zboară se mănâncă!“.

  Unii cred că mai “funcţionează” şi în zilele noastre expresia românească: “Proşti, proşti, dar mulţi“, în sensul că poţi să acuzi în mod speculativ pe cine “vrea muşchii tăi”. Ei bine, iată că nu mai “funcţionează” această expresie, deoarece inteligenţa nativă a celor din popor judecă toate “gogoşile” speculative emise în spaţiul public de nişte “papagali” aserviţi. “Poziţia struţului”, care stă cu capul în nisip, este din ce în ce mai uzitată în expresiile autentice rostite de românii care “fac haz de necaz” de speculaţiile emise de unele “personaje”, care se aseamănă cu acelea din “Ferma animalelor” lui George Orwel.

  Un alt scop al speculaţiilor este acela de a deruta viitorul electorat. Din ce în ce mai mult se adânceşte prăpastia dintre problemele ţării şi nevoile oamenilor, “săpată” parcă de un “balaur” cu zeci şi zeci de capete. Distragerea atenţiei poporului este premeditată în mod dramatic, iar dezamăgirea şi lehamitea creează psihoze artificiale. De ce să ducă poporul pe umeri metehnele, prostia şi jocurile de culise ale unor “măscărici”, care au ajuns în vîrful piramidei intereselor de culise? De ce să fie contaminaţi tinerii noştri cu astfel de discuţii speculative, care mai de care mai deocheate, pigmentate cu limbaje “împrumutate“ din mahalalele Bucureştilor?

  “Cât de sterile sunt orice speculaţii intelectuale atâta vreme cât rămân lipsite de acţiune şi de experienţă“ – Oscar Wilde.

  Dumitru Ţimerman  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img