More


  În Satu Mare – matematica-i la ea acasă!

  - Advertisement -

  O, vremuri, o, voi zile, anotimpuri intrate încet în tunelul timpului fără de întoarcere. Mă gândesc la matematică, disciplină cu tradiţie la Satu Mare, ştiinţă ce s-a impus de-a lungul anilor între ştiinţe, materie de studiu, prin excelenţă la Colegiul Naţional. „M. Eminescu” şi nu numai. Mai nou, ISJ şi-a luat răspunderea de a întări studiul matematicii la elevii claselor V-VIII, organizând o Tabără de matematică la Şcoala din Călineşti Oaş. Discuţia cu inspectorul de specialitate, d-na prof. dr. Valerica Doina Muntean, a fost de-a dreptul o bucurie, o împlinire a gândului frumos şi benefic celor mai buni elevi din judeţ. Cei 31 de elevi, de excepţie la matematică, s-au încadrat de minune Regulamentului impus pentru ca activitatea din 2-6 februarie să fie încununată de succes. Nu prea am lăudat ISJ, dar acum am constatat că această inspectoare iubeşte matematica, iubeşte copiii, iubeşte ordinea şi tinde spre rezultate bune şi foarte bune la matematică. Dacă directorul şcolii gazdă, Mihai Buda, s-a dovedit întotdeauna un bun manager, acum, la tabăra de matematică, nu s-a dezminţit. Condiţii impecabile într-o unitate şcolară impecabilă!

  Dacă am studiat programul activităţilor împreună cu d-na inspectoare Muntean şi cu responsabilul fixat pentru tot ce s-a întâmplat acolo, prof. Adrian Bud, de la Liceul teoretic Negreşti Oaş, am constatat că în 3 zile de activitate totală s-au perindat 12 profesori pentru 12 cursuri şi seminarii, plus 12 activităţi de rezolvări de probleme. Aceşti profesori au vegheat la desfăşurarea programului, pe zile şi ore, la activităţi de socializare prin petrecerea în mod plăcut a timpului liber. Am constatat exigenţa, felul de a fi pretenţioasă cu sine, dar şi cu alţii, a inspectoarei Muntean, care a adus în tabără o stare de armonie, de muncă, de ambiţie şi multă seriozitate. Am filmat elevii, pe cele 4 grupe, la testul final, egal, ca dificultate, cu cel de la olimpiadele judeţene. Mă gândeam, oare câţi din clasa a VIII-a îşi îndreaptă gândul spre Colegiul „Mihai Eminescu”? Sunt sigur că mulţi doresc acest lucru!

  Vorbind despre profesorii selectaţi pentru a lucra cu cei 31 de elevi, amintesc faptul că au făcut voluntariat, aşa cum sunt obişnuiţi cei din învăţământ. Aceşti oameni, pe lângă profesionalismul lor, au ceva deosebit faţă de alte categorii de meserii. Alături de pasiune, dăruire, iubire faţă de copii, au o mândrie de dascăl, unică, de invidiat. I-aş aminti pe câţiva: Boroş Adriana, Vandici Florian, Braica Petru, Boroş Hajnalka, Buth Gigel, Koczinger Eva, Moldovan Ghe, Polcz Zita, Ciordaş Claudiu, Olariu Elena, Tămâian Traian, Bud Adrian. Aceşti oameni, profesori de mare laudă, merită felicitări şi mulţumiri din partea elevilor, a părinţilor, a ISJ şi, de ce nu, a NV TV şi Gazeta de Nord – Vest. Mulţumirile se pot aduce Consiliului Judeţean, care a sprijinit financiar tot ce înseamnă Tabără de Matematică din Călineşti Oaş. De remarcat, finalul activităţilor a avut loc vineri seara, cu decernarea premiilor, conform punctajului obţinut de fiecare participant. Directorul Mihai Buda s-a ţinut de cuvânt, ca întotdeauna, organizând un reuşit foc de tabără, în jurul căruia s-a derulat întreg spectacolul programat. Bună să ne fie colegialitatea, ba chiar prietenia, am cunoscut viaţa şcolilor din acest judeţ, din ţară şi din alte ţări, dar o satisfacţie mai mare după emisiunea televizată cu prof. dr. Ovidiu Pop, despre matematică, n-am întâlnit decât urmărind munca elevilor şi dascălilor de la această tabără. Mi-am spus: se poate şi la noi, atunci când se doreşte. Şi iată că insp. Muntean a dorit şi … nu oricum! Felicitări!

  Teodor Curpaş  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img