More


  Între Ucraina şi Republica Moldova?

  =

  Unii specialişti în politică susţin că România ar trebui să fie mai mult preocupată de rezolvarea conflictului ucrainean decât de negocierile guvernamentale de la Chişinău. Alţii, dimpotrivă, afirmă că Republica Moldova este prioritatea noastră, fiindcă de Ucraina au acum grijă marile puteri europene.

  Aşadar, Ucraina sau Republica Moldova? Sau amândouă, ca obiective ale politicii externe a României?

  Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a solicitat cu puţin timp în urmă o întâlnire cu preşedintele Klaus Iohannis. Au izbutit să se întâlnească în cele din urmă pe teren neutru, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European. Cei doi lideri au convenit ca mai întâi să vină ministrul de externe ucrainean, Pavlo Klimkin la Bucureşti, ca preambul al vizitei lui Klaus Iohannis la Kiev. La numai câteva zile Klimkin a sosit la Bucureşti unde a fost primit de preşedintele Klaus Iohannis şi de Bogdan Aurescu, ministrul de externe român. Cu acest prilej, preşedintele României a reafirmat susţinerea faţă de asigurarea integrităţii teritoriale, a suveranităţii şi independenţei Ucrainei, precum şi un sprijin ferm pentru continuarea parcursului ei european şi democratic.

  Este, apoi, important de subliniat că preşedintele Iohannis a fost solicitat să se implice în chestiunea păcii din Ucraina, nu s-a oferit singur. În plus, România este statul euroatlantic cel mai aproape de Ucraina, cu graniţa cea mai lungă. Şi va fi locul unui comandament NATO, iar împreună cu Polonia, vecină şi ea cu Ucraina, unde este acum război, trebuie să fie importante „rele” euroatlantice.

  În ceea ce priveşte relaţia cu Republica Moldova, România a susţinut în mod tradiţional un guvern proeuropean. Şi este o maximă datorie a diplomaţiei noastre să contribuie la cristalizarea parcursului spre Uniunea Europeană a petiţiilor şi politicienilor moldoveni. Mai cu seamă acum, când vedem că există serioase semne de întrebare legate de intenţia guvernului nou ales de a continua drumul prooccidental al ţării de dincolo de Prut.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img