More  Marcel Savaniu-“fanta de lumină” după şase ani de coşmar!

  savaniu

  Marcel Savaniu, fostul arbitru asistent sătmărean, a fost unul dintre numele “grele” din dosarul “mită pentru arbitri”, în care fostul patron al grupării FC Argeş, Cornel Penescu, a fost acuzat că l-a plătit pe şeful CCA pentru ca echipa sa să beneficieze de arbitraje favorabile.

  Diferenţa este că Savaniu a fost achitat in acest caz, magistraţii stabilind că el nu se face vinovat de acuzaţiile aduse de procurori. Îl ştiu pe Marcel de mai bine de 20 de ani. Am colaborat împreună la AJF , l-am avut invitat permanent în emisiunea Minutul 91 în anii 97-99 pe vremea fostului TV Samtel şi pot spune că între noi a existat o relaţie de prietenie . Firesc că am avut şi discuţii în contradictoriu pe teme fotbalistice de la anumite decizii luate de el în teren de la controversatul meci de la Bacău din 99 până la celebra deja “fantă de lumină”.Însă acum şase ani când a izbucnit scandalul “Penescu” am refuzat să cred că povestea cu cele “3000 de motive” poate fi adevărată şi mereu am fost convins de nevinovăţia lui Marcel. Ultima dată ne-am întâlnit la Braşov în urmă cu un an . CSM-ul juca sub Tâmpa şi l-am sunat să ne vedem la o cafea… Am stat mai bine de o oră în poveşti şi era extrem de bucuros că nu l-am uitat . “Încă nu pot spune multe. Sper să se termine cu bine acest coşmar . Prima instanţă m-a achitat , sunt nevinovat şi sper ca decizia definitivă să vină cât mai curând” îmi spunea atunci Savaniu care după cinci ani de procese părea oarecum resemnat . Ca un om ce moare cu dreptatea-n braţe! La exact un an de la acea întâlnire a venit izbăvirea finală şi telefonic am avut parte de un alt Marcel. “În sfârşit sunt bine. S-a terminat calvarul. Vin acasă probabil de Paşte şi atunci stăm la o cafea lungă. Cel mai greu a fost pentru părinţii mei în această perioadă. E bine că s-a terminat” mi-a spus Marcel pe care sincer abia îl aştept la o poveste în studio. Acum nu mai e Minutul 91 şi nici TV Samtel ci la Săptămâna sportivă de la Nord Vest TV…dar la pupitru va fi acelaşi bun amic…Florin Mureşan.
  Marcel Savaniu şi-a povestit presei în această săptămână o parte din calvarul trăit în aceşti şase ani. Nea Ovidiu Ioaniţoaia , pe care nu l suspectez de subiectivism (mai ales cunoscându-i prietenia cu Mircea Lucescu şi faptul că după episodul Bacău-Rapid din 99 l-a pus atunci la zid pe arbitrul sătmărean), a scris un editorial emoţionant în gsp. Iar toate articolele se încheie obsesiv cu aceeaşi întrebare. Cine răspunde pentru cei şase ani din viaţă pierduţi de Marcel Savaniu?
  “Din păcate, aceşti 6 ani de umilire nu pot fi recuperaţi niciodată, dar refuz să privesc în urmă cu mânie, prefer să mă uit înainte cu speranţă”, a povestit Savaniu în ediţia tipărită a Gazetei Sporturilor.
  “Am fost dat afara de la serviciul pe care il aveam in momentul arestarii. Nu numai ca am ramas fara loc de munca in 2009, dar ulterior am fost impiedicat sa-mi duc la bun sfarsit un contract de munca semnat in 2013 cu o companie multinationala din Brasov in calitate de project manager, deoarece nu mi s-a permis sa parasesc tara. Nici in momentul de fata nu am un loc de munca stabil. Mama a fost victima unui atac cerebral. Din fericire, nu a ramas cu urmari insemnate. Aceste lucruri nu mai pot fi reparate.

  Ce i-a mai rămas acum lui Savaniu?
  Savaniu s-a adresat deja Curtii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO) solicitand despagubiri materiale pentru perioada petrecuta in arest. Dar oare câţi bani pot compensa şase ani de calvar trăiţi de familia Savaniu. Am un miliard de motive să cred că tot aurul din lume n-ar fi de ajuns!

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE