More  „Neînțelegerea” ca strigăt de luptă – la Teatrul de Nord Satu Mare

  Martha și mama sa, două locatare ale unei case reci, neprimitoare, plină de igrasie și rugină, duhnind insistent a crimă într-o complicitate disperată, înfăptuiesc cea mai teribilă execuție în aparență nedureroasă, prin otrăvirea cu ceai a propriului copil și frate nedescoperit … Jan, plecat de 20 de ani de acasă. Toate se întâmplă sub privirile bănuitoare și furișate ale unui dumnezeu fabricat, fals păzitor și slugarnic, cele două femei personaje infame, în dorința avară de îmbogățire și fugă spre “tărâmuri călduroase și nisipuri fierbinți” pregătindu-și în grabă propriile execuții, cu toate aluziile gesturilor pline de iubire ale lui Jan și soției acestuia Maria; preferând fuga crimei în a-și ascunde lașitatea de a ține piept sentimentelor. Crize nerezolvate, mute și violente în același timp provocate de obişnuinţa care „ … începe de la a doua crimă. La prima, nu începe nimic. E ceva care se sfârşeşte. Şi pe urmă, dacă ocaziile au fost rare, ele s-au întins de-a lungul câtorva ani şi obişnuinţa s-a întărit prin amintiri”. O obișnuință a răului care pătrunde picătură cu picătură în ființa umană până când o învinețește, îi șterge treptat frumusețea primordial-edenică, o întunecă. Aceste realități interpretate de actrițele Dorina Nemeş (Martha) și Adriana Vaida (mama) induc spectatorului stări antagonice într-o paletă plină cu pete de ură și sclipiri refulate de afecțiune dar și de indiferență și interes mascat, pete care ne pigmentează într-o formă sau alte viața de fiecare zi.

  Zicale din folclorul universal românesc gen: „să moară capra vecinului”, sau “ decât să plângă mama să plângă mă-ta” ne-au format o „filozofie de viață” și o gândire mioritică de care am ajuns să ne rușinăm, mințindu-ne conștiința în fiecare zi că „asta e ultima dată când mai mint, fur, dau în cap. De fapt nu e păcat să furi de la stat, pentru că și statul te fură” … etc. Fraze utile „de adormit conștiințe”, care-l otrăvesc pe om transformându-l în criminal sociopat, prototip dintr-o serie de erori umane ambulante într-o societate rece, ploioasă, fără viitor, țipând că: “m-am săturat să-mi tot port sufletul cu mine.

  Ard de nerăbdare să ajung acolo unde soarele ucide toate întrebările“. Omul nostru-și creează un dumnezeu după chipul și asemănarea sa, servil, fără pretenții și nemilos ca și stăpânul, capabil și el de imitații criminale, un dumnezeu păzitor al unei case comune europene capabil de urmăriri și comploturi. În contrast cu cele prezentate, intră-n scenă reprezentanții unei alte lumi mai bune de peste ocean, dispuși la iubire, iertare și sacrificiul suprem. Jan ( Ciprian Vultur ) și frumoasa-i soție Maria ( Raluca Mara ) aduc în scenă mici „pete” de iubire, sacrificiul suprem al lui Jan salvând lumea lui Albert Camus de ruina totală. Impresionante sunt și cele două scene “ PIETA” introduse de regizorul Cristian Ioan în piesă, în care fiul și soțul este plâns pe rând de mamă și de soție într-o regăsire de destine, pe acordurile melodiei „Avant de mourir”, a lui Georges Boulanger, interpretată de maestrul Rudolf Fatyol.

  O interpretare unică şi unitară ca mesaj și compoziție în care personajele se întrec între viață și moarte într-un decor inspirat ales de scenografa Klara Labancz, în regia tehnică semnată de Ritta Szabo. O poveste care răzbate dincolo de timp și spațiu fără happy-end, dar care ne invită la vizionare și reflecție, actorii teatrului sătmărean fiind într-un ascendent de zile mari, revenind pe firmamentul scenei dramatice ca pasărea Phoenix din propria cenușă, iar noi având datoria de a ne transforma, de a ne înțelege, de a ne iubi. Restul e spectacol.

  Valeriu Ioan

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE