More


  Opt decenii în slujba siguranţei cetăţenilor

  =

  isu

  Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Someş” (ISU) Satu Mare a organizat ieri „Ziua Porţilor Deschise”, evenimentul fiind organizat pentru a marca 82 de ani de la înfiinţarea primelor structuri cu atribuţii de protecţie civilă. Evenimentul a fost onorat cu prezenţa de către prefectul Eugeniu Avram şi de către primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica. În acest cadru au fost avansaţi în grad mai mulţi ofiţeri şi subofiţeri, fiind prezente chiar şi delegaţii ale pompierilor din Ungaria şi Ucraina. Oficiile de gază au fost făcute de către şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Someş” (ISU) Satu Mare, colonelul Dan Gheorghe.

  Prefectul apreciază activitatea pompie-rilor
  Atât în calitate de prefect al judeţului Satu Mare cât şi în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, Eugeniu Avram a ţinut să îi felicite pe pompierii sătmăreni. “În primul rând, mă gândesc cu alese sentimente şi preţuire la cei care au activat în acest domeniu şi la cei care activează astăzi. Le apreciez modul lor de lucru şi profesionalismul de care au dat dovadă. Astăzi, avem nevoie mai mult ca oricând de asemenea oameni care să se dăruiască semenilor săi, pentru că ei trebuie să fie pregătiţi oricând ca să nu lăsăm cetăţenii să fie singuri pentru a-şi apăra viaţa şi bunurile. În calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă mă bazez pe membrii Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă“, a spus Eugeniu Avram.

  “Sătmărenii pot să stea liniştiţi“
  Primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, a precizat că apreciază profesionalismul pompierilor sătmăreni, motiv pentru care sătmărenii pot să se simtă în siguranţă. “Le transmit gânduri bune, mai ales în acest moment în care se împlinesc 82 de ani de existenţă a Apărării Civile. Apreciez că au o activitate foarte bună în colaborarea cu celelalte instituţii ale statului, care îmi dă siguranţa că populaţia municipiului Satu Mare va fi protejată. Ei veghează asupra stării de siguranţă şi de linişte a populaţiei. Ca şi primar, eu le transmit multă sănătate şi multe succese în continuare. Sunt oameni bine pregătiţi, deci putem conta pe ei“, a spus Dorel Coica.

  Istoria apărării civile pe aceste meleaguri
  Ca organ de specialitate, în 1952, pe teritoriul fostei regiuni Baia Mare se constituie Secţia Apărării Locale Antiaeriene (ALA) care aparţine M.A.I. şi avea sediul în localitatea Baia Mare, fiind condusă de şeful direcţiei de securitate a statului. Îmbunătăţirea organizării şi încadrării formaţiilor civile ale Apărării Locale Antiaeriene se produce începând cu anul 1970, prin constituirea Statului Major la centrele industriale, la organizaţii şi instituţii care au peste 100 de angajaţi, iar în mediul rural prin înlocuirea detaşamentelor săteşti cu State Majore ale Apărării Locale Antiaeriene.

  Inundaţiile din mai 1970 au constituit un examen real, trecut cu bine, pentru apărarea civilă a judeţului. S-a intervenit cu promptitudine pentru prevenirea populaţiei, salvarea oamenilor şi bunurilor materiale de furia apelor dezlănţuite. Cu acest prilej s-a introdus pentru prima dată semnalul de alarmă real pe teritoriul Municipiului Satu Mare de la terminarea celui de al doilea război mondial. În anul 1979 s-a intervenit cu succes pentru prevenirea inundaţiilor prin înlăturarea zăpoarelor de gheaţă de pe râul Someş.

  La 8 noiembrie 2004, Parlamentul României a adoptat Legea nr.481 prin care Protecţia Civilă din România devine o componentă importantă a sistemului securităţii naţionale, iar în decembrie 2004, prin fuzionarea Comandamentului Protecţiei Civile cu Corpul Pompierilor Militari şi a structurilor judeţene corespondente, a luat fiinţă Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, la nivel naţional, respectiv inspectoratele judeţene pentru situaţii de urgenţă la nivel local.

  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img