More


  Opţiunea de a fi între Dumnezeu şi neamul ei! (“Rugă pentru Mamma” de Roxana Petronela Stavila)

  =

  IMG_8791

  Sunt în viaţa noastră momente în care trebuie, forţat sau nu de împrejurări, să iei o decizie. Sunt oameni care, în decursul anilor, au scris poezii sau au aşternut pe hârtie gânduri, sentimente şi trăiri sufleteşti ce nu le poţi uita. Fiecare, însă, dintre aceştia, au scris despre mama, exprimându-şi, aşa cum simte, sentimentul de recunoştinţă faţă de cea mai dragă fiinţă de pe pământ. Aşadar, PETRONELA ROXANA STAVILA face un cadou mamei sale şi nu numai ei, un volum de 105 pagini, în care curg frumos, împreunându-se cu mici eseuri, ieşite din comun şi împreună dau naştere la o carte acoperită de tandreţe şi de iubire.

  Poezia ,,Cine-s Eu?” este o mărturisire a existenţei sale, a ,,drumului fulgului din Eu cu Mine” şi de ce nu, ,,Sunt Eu şi sunt oricine…” Atât poezia cât şi eseurile o ajută pe autoare să ne facă să înţelegem ce simte o persoană fără a trece prin trăirile şi destăinuirile pornite din credinţa în Dumnezeu. Spune Roxana că : Partea mai frumoasă e atunci când ,,te urci pe casă”, să îţi priveşti sau să îţi analizezi viaţa aşa cum ai privi propriul tău film. Şi o face mereu aşa cum fără de lumină n-ar fi întuneric.

  Apare viaţa ca piesele de pe tabla de şah : ,,Trebuie să taci, cum ar fi mai bine, ce mutare să urmăreşti/ Să-ţi mai urmăreşti şi adversarul, ce reacţie, dacă pică, dacă renaşte…/.”

  Fără a avea pretenţii de cunoscător, ,,Rugă pentru Mamma” este altceva faţă de ceea ce am citit până acum din cărţile vremii. Dragostea acordată mamei, la această vârstă a lucidităţii depline, reflectă titlul cărţii, reflectă totul atât de profund, ca şi conţinut, cât şi ca formă. Este un fond remodelat după sufletul Roxanei prea plin de iubire.

  Autoarea reconsideră o lume pierdută odată cu vârsta copilăriei şi ajunsă într-o altă parte de ţară : ,,Când frumuseţea locului este amestecată cu adrenalina drumului ales în parcurgerea lui, totul devine rupt din basm!” (,, Drumul vieţii”).

  Roxana are curajul de a-şi cânta şi plânge lăuntrul său, cu subiecte care o bucură sau nu-i dau pace. Nu se vrea altfel cu orice preţ, este altfel prin felul cum ,,cântă”, cum meditează asupra vieţii: ,, … din convorbirea mea redată de cele mai multe ori pe foile în dezordine, acum mă minunez recitindu-le… eu am fost şi atunci? Oare? Sunt la locul de muncă sau în faţa geamului?” (,,Meditaţia”).

  Autoarea zăvoreşte încet, cuvânt peste cuvânt, chipul mamei în ,,Măicuţă dragă”, ,,Ţie mamă!”,, Mamei”. Ca o linie directoare, ce maschează de fapt întreaga carte lirică, mai accentuată ca niciunde este iubirea faţă de Dumnezeu. Mai multe creaţii cu acest subiect, ca niste paranteze majore ,,strâng” la mijloc ,,epicul” atât de … liric al cărţii lui Roxana, sunt cele care dau tuşele minunatei apariţii editoriale. Multe cărţi asemănătoare au fost editate de ,,Daya”, dar ,,Ruga pentru Mamma” atinge apogeul şi prin coperta atât de expresivă şi atractivă prin imagini şi culoare, încât cartea devine îmbietoare. Şi asta graţie talentului ce se numeşte Gabriel Leş!

  Poezia profund religioasă, cu grijă aproape sacră de cuvânt îl aduce pe Dumnezeu într-o nouă apropiere, pe cât de personală, pe atât de acaparatoare. Mă gândesc la spusele lui Arsenie Boca :,, Mai mare-i omul în genunchi decât alţii în picioare!”

  Autoarea este urmărită în această carte de gândurile bune către El, realizând aproape nişte litanii ale cerului, cântări adevărate. A realizat Roxana în cele 105 pagini două categorii de subiecte : una de care tu vrei să scrii şi te aşezi harnic la lucru şi alta în care subiectele te urmăresc pe tine, nedându-ţi pace şi nelăsându-te să dormi.

  Cartea atrage atenţia cunoscătorilor şi iubitorilor de poezie, carte foarte la modă pentru zilele în care trăim, utilă pentru toţi, acum, într-o lume ce face oamenilor atât stres, atâtea decepţii şi disperări. Citind-o simţi că primeşti forţa de a învinge greutăţile, simţi că nu eşti singur şi optimismul te însoţeşte. Te simţi mai apropiat sau ai impresia că Dumnezeu îşi odihneşte braţul pe umărul tău!

  Mă doare sufletul să citez versuri, rupte din context, care reduc astfel, în mare măsura, frumuseţea de ansamblu şi, de aceea, vă recomand să citiţi cartea din scoarţă-n scoarţă şi veţi simţi cu toţii trăirile sufleteşti ale autoarei. Aşa este PETRONELA ROXANA STAVILA, o nouă apariţie firească, aşteptată cu acest debut frumos.

  Autoarea se scrie pe sine, scriind lumea apropiată în care este poate protagonistă şi observatoare, totodată. Aşadar, ,,Rugă pentru Mamma” este cartea care nu face deloc… umbră pământului, ci din contră!
  Teodor Curpaş  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img