More


  Ora de Religie în şcoli

  =

  Ministrul Educaţiei a trimis de curând adrese către inspectoratele şcolare din ţară pentru ca acestea să anunţe şcolile din subordine că, până pe 6 martie, părinţii trebuie să depună o cerere de înscriere la ora de Religie a copiilor lor pentru acest semestru şi nu din septembrie, cum se anunţase iniţial.

  Decizia oficialilor din Educaţie a venit după încheierea dezbaterii din Camera Deputaţilor, la care au participat principalii reprezentanţi ai principalelor culte recunoscute din România şi lideri ai societăţii civile. Iar tema dezbaterii a fost tocmai modul în care va fi schimbată Legea Educaţiei în privinţa orei de Religie, astfel încât să fie în acord cu decizia Curţii Constituţionale (CCR).

  Menţionăm că magistraţii constituţionali au decis că, de acum înainte, părinţii trebuie să depună cerere de participare a copiilor lor la ora de Religie, şi nu una de retragere. Concret, de acum înainte, religia va fi studiată doar de copiii ce au depus o cerere în acest sens, în timp ce până acum elevii erau înscrişi automat la ora de Religie şi era nevoie de o solicitare pentru a nu mai studia această materie.

  În dezbaterea din Camera Deputaţilor au fost formulate, fără sorţi de izbândă, mai multe puncte de vedere. Pe unele dintre ele le consemnăm succint. S-a propus astfel ca înscrierea la ora de Religie să se facă la începutul fiecărui an şcolar, deşi, în replică, s-a apreciat că dacă cererile s-ar depune la sfârşit de an şcolar s-ar putea realiza încadrarea cadrelor didactice. Reprezentanţii Patriarhiei Ortodoxe au propus ca cererea de participare să fie validă pe toată perioada şcolarizării. S-a mai spus că icoanele de pe pereţi afectează neutralitatea instituţiei de învăţământ şi ar trebui date jos, în timp ce, în replică, s-a afirmat că icoanele trebuie privite ca pe nişte lucrări de artă, aşa cum cele mai multe sunt.

  Ar mai fi de spus că, potrivit deciziei CCR, Religia rămâne, cel puţin deocamdată, în trunchiul comun, unde sunt incluse materiile obligatorii. Statutul orei nu s-a schimbat iar înscrierea copiilor la ora de Religie pentru acest semestru se efectuează, conform adresei Ministerului Educaţiei, prin cereri depuse de părinţi până pe 6 martie.

  Voicu D.Rusu  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img