More


  Plafonul garanţiilor pentru Prima maşină este de 350 milioane de lei în 2015

  - Advertisement -

  Guvernul va aloca în acest an un plafon al garanţiilor care pot fi emise pentru programul “Prima maşină” de 350 milioane de lei, potrivit unui proiect de hotărâre, care prevede şi posibilitatea altori finanţatori interesaţi de program să se înscrie până la data de 2 martie. “Pentru nivelul plafonului s-au luat în considerare solicitările venite din partea instituţiilor de credit şi instituţiilor financiare nebancare eligibile ca participante în cadrul Programului şi acesta se are în vedere în discuţiile cu FMI şi CE în stabilirea criteriului de performanţă privind garanţiile, parte a acordurilor încheiate cu instituţiile financiare internaţionale”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre.

  Plafonul iniţial alocat pentru 2014 a fost de 50 milioane lei, având în vedere că legislaţia a fost adoptată la sfârşitul anului. Băncile şi instituţiile financiare nebancare (IFN) care nu au aplicat pentru programul Prima maşină până la sfârşitul anului trecut, pot trimite până la 2 martie cererile de înscriere către Ministerul Finanţelor Publice şi Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), împreună cu informaţii privind nivelul costurilor totale pe care le vor aplica finanţărilor acordate prin acest program şi valoarea estimată a garanţiilor care urmează a fi acordate.

  “Datorită faptului că legislaţia secundară a intrat în vigoare la sfârşitul anului 2014, potenţialii finanţatori nu au avut timp să analizeze legislaţia şi să decidă înscrierea în Program în termenul menţionat în Hotărârea Guvernului 1053/2014. Astfel, potrivit art. 27 din Normele de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 66/2014, cu modificările şi completările ulterioare, în termen de 15 zile calendaristice de la data intrării în vigoare a normelor, respectiv din 08.12.2014 până la data de 24.12.2014, un număr de 10 finanţatori au transmis FNGCIMM şi MFP cererile de înscriere în Program”, se precizează în nota de fundamentare. În prezent, în legislaţie nu este prevăzută posibilitatea ca şi alţi finanţatori să se înscrie în programul guvernamental.

  Persoanele care vor achiziţiona un autovehicul prin programul “Prima maşină” vor beneficia de o perioadă de creditare de maximum 5 ani, la un cost al maşinii de cel mult 50.000 lei plus TVA, şi cu o dobândă subvenţionată în proporţie de 50%. De acest program pot beneficia toate persoanele fizice cu vârsta de minimum 18 ani, care obţin venituri şi care îndeplinesc şi celelalte criterii de eligibilitate, printre care să facă dovada, cu declaraţia pe proprie răspundere, că nu au mai deţinut în proprietate un autoturism nou, iar cu copia facturii proforma emise de vânzător să ateste că autoturismul achiziţionat prin program este nou, îndeplineşte cel puţin cerinţele minime ale standardului EURO 5, este achiziţionat de la o persoană juridică care are ca obiect de activitate vânzarea autovehiculelor şi are un preţ de achiziţie care nu depăşeşte suma de 50.000 lei, la care se adaugă TVA, după caz.

  Alte condiţii sunt avansul de minimum 5% din preţul de achiziţie şi asigurarea autoturismului nou-achiziţionat din finanţarea garantată printr-o poliţă de asigurare de tip CASCO, care va acoperi cel puţin riscurile de avarii şi furt, fără franşiză pentru daunele totale de avarii şi furt şi cu o franşiză de maximum 100 de euro, echivalent în lei, pentru daunele parţiale de avarii şi furt. Obligaţia subzistă pe toată perioada de valabilitate a garanţiei. La aceste condiţii se adaugă normele proprii fiecărei bănci, precum şi condiţiile specificate deja în OUG 66/2014 prin care s-a aprobat acest program, precizează ministerul.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img