More


  Războiul ariilor protejate intră în fază penală

  =

  penal2

  Prefectul Eugeniu Avram a chemat ieri la masa negocierilor toate părţile implicate în conflictul iscat între agricultorii sătmăreni şi Societatea Carpatina Ardeleană din cauza ariei protejate a râului Tur. Din cauza unor suspiciuni de fals în acte oficiale, prefectul Avram a precizat că va sesiza instituţiile abilitate, în speţă Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IJP). La rândul lor, şi reprezentanţii Societăţii Carpatina Ardeleană ameninţă cu plângeri penale agricultorii, de această dată, dacă nu vor respecta avizele date de aceştia. Şi ca cercul vicios să se închidă, agricultorii ameninţă că vor contesta activitatea Societăţii Carpatina Ardeleană.

  Restricţiile lovesc în productivitatea agricolă
  Agricultorii din Iojib susţin că din cauza faptului că cei de la Carpatina Ardeleană le-ar interzice să folosească ierbicid şi îngrăşământ după calendarul agricol, producţia agricolă le este diminuată drastic, ceea ce îi împinge în mod sigur spre faliment. „Nu ne lasă să folosim îngrăşământ şi ierbicid numai când vor ei. Dar fără îngrăşământ şi ierbicid la timp nu pot face agricultură performantă. Cu îngrăşământ şi ierbicid am o producţie de 4 sau 5 tone la hectar, iar fără am o producţie de doar o tonă. Aşa ajungem, încet şi sigur, spre faliment”, a spus Ionel Boudan, reprezentantul agricultorilor din Iojib.

  Juriştii Prefecturii ridică mari semne de întrebare
  Şeful Serviciului Juridic din cadrul Instituţiei Prefectului, Cosmin Dorle, a ridicat mari semne de întrebare vizavi de extinderea ariei protejate a râului Tur asupra unor terenuri agricole private. Şi asta pentru că, spre exemplu la Iojib, cu toate că documentele oficiale susţin că unele terenuri sunt agricole, acestea au fost încadrate în evidenţele oficiale ca şi păşuni permanente. Fapt care nu corespunde realităţii. Cauză din care unii agricultori nu pot să îşi cultive terenurile, primind aviz negativ din partea custodelui ariei protejate, în speţă Societatea Carpatina Ardeleană. „S-a greşit când s-a făcut aria protejată. Nu se putea extinde aria protejată a râului Tur fără să se consulte în prealabil cu toate instituţiile abilitate, cum ar fi Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. Sunt acolo terenuri care, potrivit actelor de proprietate, sunt cu destinaţie agricolă expresă. Categoria de folosinţă trebuie respectată, nu se poate schimba după bunul plac al unora. Extrasul de Carte Funciară şi titlul de proprietate este definitoriu, iar acestea spun că acele terenuri sunt agricole”, a spus Cosmin Dorle.

  Prefectul cere să se facă lumină
  Prefectul Avram a întrebat cum se poate ca aria protejată să fie extinsă pe terenurile agricole ale oamenilor şi să se treacă în evidenţele Societăţii Carpatina Ardeleană şi ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) ca şi pajişti permanente, fiind încălcată astfel flagrant Legea fondului funciar. Mai mult, Eugeniu Avram întreabă cum este posibil ca Societatea Carpatina Ardeleană să dea aviz negativ pentru a se face agricultură pe terenuri agricole, fiind considerate, aparent în fals, pajişti permanente. „Ce facem aici?! Dăm avize pe ceva ireal?! Acolo nu e pajişte, spun actele! Acolo este teren agricol. Asta e fals în acte şi voi sesiza Poliţia! Ce facem aici, teorie?! Agenţia pentru Protecţia Mediului trebuie să facă lumină acolo, e la ei în ogradă. Vă rog să intraţi în legalitate cu această problemă!”, a cerut Eugeniu Avram.

  Ecologiştii ameninţă cu plângeri penale
  Reprezentanţii Societăţii Carpatina Ardeleană nu s-au lăsat impresionaţi de argumentele Instituţiei Prefectului, declarând sec că dacă agricultorii din aria protejată a râului Tur, care se extinde pe zeci de hectare, nu vor respecta avizele negative date de ei nu le rămâne decât să depună plângere penală împotriva agricultorilor. Mai mult, aceştia au precizat, cu subiect şi predicat, că nu ţin cont de actele oficiale ale statului român, ci doar de speciile protejate şi de mişcarea lor în teren. „Avizul nostru se bazează pe situaţia reală din teren. Şi vă spun şi de ce. Când s-a instituit aria protejată, ea s-a făcut în baza prezenţei unor specii protejate şi nu a ce scrie pe hârtie. Eu trebuie să asigur conservarea speciei acolo unde trăieşte, indiferent dacă în hârtii scrie că este arabil sau pădure, eu trebuie să asigur conservarea acelei specii acolo unde trăieşte. Dacă modific condiţiile de mediu din zona respectivă, atunci dispare specia. Iar noi riscăm să fim sancţionaţi căci nu ne-am respectat contractul. Dacă dăm aviz favorabil care duce la prejudicierea mediului, atunci noi trebuie să plătim refacerea mediului. Treaba nu este atât de simplă. (…) Nu ne rămâne decât să depunem plângeri penale dacă se schimbă destinaţia terenului şi nu se respectă avizul dat de noi!”, a precizat, sec, reprezentantul Societăţii Carpatina Ardeleană, Nagy Mark Janos.

  Dreptul de proprietate, călcat în picioare
  Reprezentantul Societăţii Carpatina Ardeleană, Nagy Mark Janos, a precizat, cu subiect şi predicat, că în momentul stabilirii ariei protejate a râului Tur în judeţ, pe sute de hectare, nu s-a ţinut cont de actele oficiale ale statului român (!), ci doar de floră şi de faună. Cauză din care agricultorii au fost, practic, călcaţi în picioare, la fel şi dreptul lor de proprietate care rezidă în Constituţia României. „Când s-a instituit aria protejată, aceasta a fost făcută de Ministerul Mediului şi de către institute de cercetare. Deci, nu noi am făcut. În al doilea rând, s-a făcut de biologi, care au luat situaţia din teren şi nu s-au dus la Oficiul de Cadastru şi nu s-a făcut după categorii de folosinţă de teren”, a spus Nagy Mark Janos.

  Critici extrem de dure
  Directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, Gabriel Leş, a taxat în termeni extremi de dur lipsa de respect manifestată faţă de actele care atestă proprietatea agricultorilor, drept protejat de statul român. Acesta s-a mai întrebat cum este posibil să se condamne la faliment zeci de agricultori în favoarea unor animale. „Aşa ceva realmente nu se poate. Deci, nu contează un act oficial?! Cum se poate aşa ceva?! Dacă eu, la APIA, nu respect un act oficial, vin mâine instituţiile abilitate şi mă sancţionează! Dreptul de proprietate este stabilit de Constituţie, el nu se poate încălca după bunul plac al unora. Îi condamnă pe acei oameni la înfometare, cu tot cu familiile lor! Îl mâniem pe Dumnezeu, domnilor!”, a spus Gabriel Leş.

  Ecologiştii, activitate fără acoperire legală?!
  Ca şi reacţie la ameninţările celor de la Societatea Carpatina Ardeleană, prefectul Avram i-a întrebat în baza căror acte îşi permit să dea avize negative şi să ameninţe cu plângeri penale, în condiţiile în care planul de management al Societăţii Carpatina Ardeleană nu a fost aprobat nici până în prezent de către Ministerul Mediului. „Dacă nu aveţi planul de management aprobat de către Ministerul Mediului nu sunteţi titulari asupra ariei protejate, în baza a ce anume daţi avize şi amenzi?! Societatea Carpatina Ardeleană are competenţe restrânse până când se va aproba planul de management. Dar cu atâtea obiecţii din partea agricultorilor şi a autorităţilor locale nici nu vi se va aproba planul de management”, a spus Eugeniu Avram. La rândul lui, Cosmin Dorle a precizat că Instituţia Prefectului va sesiza în acest caz instituţiile abilitate, inclusiv Ministerul Mediului.

  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img