More


  TALENTELE BAT LA UŞA AFIRMĂRII!

  =

  A rânduit Dumnezeu ca pe aceste meleaguri dăruite cu de toate, în scurgerea nesfârşitului timp, să se nască, parcă pentru veşnicie, o unitate şcolară ce se menţine cu rezultate de excepţie. Este numită simplu: „Liceul de artă Aurel Popp”. Câte generaţii s-au perindat pe aici, câţi au devenit mari şi puternici în ale artei, care prin faptele pe care le fac pentru ei şi semeni să devină nemuritori deceniu după deceniu în inimile şi conştiinţa noastră. Ei vor deveni pentru noi modele de urmat, troiţe cu candele mereu aprinse. Am învăţat de la ei că doar prin muncă şi voinţă, prin cinstea şi adevărul pe care le punem în toate câte le facem, prin pricepere şi răbdare, prin fermitate se poate înălţa caracterul omului, dându-i putere şi respectul care i se cuvine din partea celor mulţi. Acest lucru l-am auzit de la cei patru copii, eroii recitalului oferit de clasa profesoarei Kusnyer Angela, în faţa părinţilor, invitaţilor, profesorilor şi a directorului acestui liceu. Pianul din frumoasa sală de concerte a sunat altfel, iar interpreţii au fost, de la mic la mare, aplaudaţi ca la marile concerte de pe scenele cunoscute ale ţării.

  Cine au fost interpreţii? Au fost elevi deosebiţi, îmbrăcaţi festiv, ca pentru concert, ştiind că în sală sunt urmăriţi de spectatori, buni cunoscători ai abecedarului muzicii.

  Au aplaudat-o îndelung pe cea mai mică, elevă în clasa a III-a, Struczuj Zsuzsana, care abia ajungea la pedala pianului de concert, interpretând din Czerny, J. Haydn, P. I. Ceaikovski. Emoţiile ei au fost depăşite în momentul în care a atins clapele, care au ascultat-o de minune. A urmat un „artist” obişnuit deja cu scena, cu publicul, şi cu aplauzele. Este vorba de Graţian Nicolae Ţimerman, din clasa a V-a, dar cu un comportament scenic al unui absolvent de liceu. Cu câtă plăcere a interpretat din F. Liszt, W.A. Mozart sau Clara Schumann! Acest copil a declarat în final că doreşte să devină „mare” în ale muzicii şi-i place teribil tot ce face, iar cuvântul adresat profesoarei lui este „mulţumesc!”. Nu ştiu ce sentimente au trăit părinţii lui, spectatori fideli ai recitalurilor fiului lor, dar… câte emoţii şi cuvinte frumoase stropite cu lacrimile bucuriei şi satisfacţiei părinteşti!

  Costea Denisa din clasa a VII-a a avut o apariţie aleasă, demnă, sigură, ascunzând sub emoţii o muncă grea, tenacitate şi dorinţă de împlinire. A primit aplauzele meritate cu bucuria şi satisfacţia muncii împlinite. Spunea Denisa că-şi doreşte să prospere pe linia muzicii, care o atrage şi o va face fericită!

  Finalul acestui recital i-a revenit elevului Torja Cristian Ionel, din clasa a VII-a, care a interpretat din trei mari compozitori. A făcut-o cu o siguranţă de-a dreptul de invidiat, dovedind pregătire temeinică şi o ţinută de adevărat artist. Îşi doreşte să urmeze muzica, pe care s-o ofere multor oameni! Îşi doreşte să înveţe toate genurile muzicii, cu care să-i poată delecta pe toţi oamenii, indiferent de vârstă şi pretenţii. Au plăcut, în mod special, la Graţian Ţimerman, „Poloneza” de Clara Schumann, la Denisa Costea „Preludiu XXI” de J.S. Bach şi la Cristian Torja „Sonata Kohel” de W.A. Mozart. Fetiţa din clasa a III-a, Struczuj Zsuzsana a reuşit o frumoasă interpretare a „Valsului Scherzo” de P. I. Ceaikovski.

  Oricum, aceşti copii ţin în gândul lor o mică parte din istoria acestui liceu bătrân şi înţeleg să nu-i uite niciodată pe cei care se ocupă de ei, îi îndrumă cu atâta dragoste, cu răbdare şi cu multă speranţă. Poate unii vor fi componenţi ai cunoscutei orchestre a Filarmonicii „Dinu Lipatti”, alţii vor deveni vrednici de a fi puşi spre nemurire ca icoane însfinţite pe altarul sufletului şi conştiinţei neamului nostru românesc.

  Câtă satisfacţie am citit pe faţa profesoarei Kusnyer Angela, câtă bucurie în sufletul părinţilor acestor copii, câtă bucurie pe directorul acestui minunat liceu, în care educaţia muzicală şi, în general, tot ce-i legat de artă, estetic şi frumos este la loc de cinste! Felicitări copii, felicitări d-nă profesoară, felicitări părinţi!

  Teodor Curpaş  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img