15 Martie cu husari şi depuneri de coroanehusari

Peste o mie de persoane au participat ieri la manifestările organizate cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni în municipiul Satu Mare. Autorităţile de la Budapesta au fost reprezentate de ministrul Dezvoltării Naţionale, Sesztak Miklos, de consulul Ungariei la Cluj Napoca, Barabas Janos, şi de parlamentarul FIDESZ din judeţul Szabolcs- Szatmar- Bereg, Tilki Attila. De asemenea, a fost prezentă întreaga conducere a UDMR Satu Mare, în frunte cu senatorul Pataki Csaba şi deputatul Kereskenyi Gabor, alături de consilieri judeţeni şi consilieri locali ai Uniunii. Manifestările au decurs fără incidente, discursurile oficialităţilor fiind axate pe nevoia de unitate a minorităţii maghiare şi dorinţa maghiarilor de a trăi în linişte şi pace pe pământul natal.

Parada husarilor a făcut senzaţie
Programul dedicat sărbătoririi Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, una din cele două sărbători naţionale ale Ungariei, a debutat ieri la amiază cu depuneri de coroane la placheta memorială Petőfi de la Ceasul Electric. De aici, alaiul condus de husari şi de fanfara din Cămin a pornit spre statuia lui Petofi Sandor aflată în parcul din faţa Spitalului Vechi.

După slujba ecumenică oficiată de episcopul romano-catolic de Satu Mare, Eugen Schonberger, şi de protopopul reformat de Satu Mare, Kiraly Lajos, consulul Ungariei la Cluj-Napoca, Barabas Janos, a dat citire mesajului premierului Ungariei, Viktor Orban, cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni. “Cei 167 de ani scurşi de la Revoluţia din 1848 au adus multe schimbări, dar adevărurile de atunci se adeveresc până azi. Şi azi considerăm că libertatea maghiarilor poate fi cucerită doar de către maghiari prin unitate, muncă şi consens. Şi în 2015, naţiunea maghiară nu-şi poate dori altceva decât să fie pace, libertate şi înţelegere”, s-a arătat în mesajul primului ministru al Ungariei, Viktor Orban.

autoritati

Tinerii maghiari să nu fie preocupaţi de emigrare
Deputatul Kereskenyi Gabor a arătat că maghiarii îşi doresc să trăiască în pace pe pământul natal. “Prietenii noştri din majoritatea conlocuitoare trebuie să înţeleagă că noi nu vrem altceva decât să rămânem aici, pe pământul pe care ne-am născut. Să lucrăm aici, să ne desfăşurăm activitatea aici, să ne creştem copiii aici, acasă. Pentru asta avem nevoie ca tinerii noştri să nu fie preocupaţi de gânduri de emigrare, ci să vadă perspective pe pământul lor natal. Tocmai din această cauză, este important faptul că ministrul Dezvoltării Naţionale, Sesztak Miklos, sărbătoreşte alături de noi. Prezenţa sa dovedeşte că ţara mamă îşi asumă responsabilitatea pentru maghiarii din bazinul Carpatic. Stimate doamne şi stimaţi domni, maghiarimea din Satu Mare este liberă. Să trăim cu această libertate şi să acţionăm pentru ea”, a declarat deputatul Kereskenyi.

La fel de numeroşi şi peste 167 de ani
Senatorul Pataki Csaba a remarcat numărul mare de participanţi la manifestări şi şi-a exprimat speranţa ca aceştia să fie la fel de numeroşi şi peste 167 de ani. “Şi la Satu Mare, câţiva oameni, în urmă cu 25 de ani, au gândit una şi au pornit să sărbătorească. Şi astăzi mulţi, aflaţi acasă, în locuinţele lor mici şi comode, şi la Satu Mare, nu doar în locurile în care trăiesc în majoritate maghiari, au gândit una şi au ieşit în oraş. Priviţi doamnelor şi domnilor câţi suntem. Noi, azi, nu vrem revoluţie, însă continuăm acea revoluţie internă declanşată de înaintaşii noştri în urmă cu 167 de ani. Ceea ce a cerut atunci naţiunea maghiară nu şi-a pierdut actualitatea. Sper că şi peste 167 de ani, tot în acest loc, tot în această limbă cel puţin tot atâţia vor comemora evenimentele din 1848”, a declarat senatorul Pataki.

Ungaria, un exemplu de succes
Ministrul Dezvoltării Naţionale din Ungaria, Sesztak Miklos, a afirmat că, urmând principiile revoluţionarilor de la 1848, Ungaria a devenit un exemplu de succes. “Azi, după 167 de ani, nu pocnesc armele. Rolul principal aparţine construcţiei în linişte şi dezvoltării durabile. Să nu ne gândim că pentru asta nu trebuie putere, nu trebuie autonomie. Trebuie foarte mult. A fost nevoie de consecvenţă şi curaj pentru ca maghiarii, în cursul a câţiva ani, să devină un exemplu de succes, pe care fiecare maghiar îl poate simţi ca fiind al său. Pentru că în spatele rezultatelor stau acelaşi curaj, aceeaşi unitate şi acelaşi viitor comun care i-a caracterizat pe revoluţionarii de la 1848”, a declarat ministrul Sesztak, asigurând auditoriul de sprijinul Guvernului Orban.

coroane

Manifestările au continuat cu scurte momente artistice şi cu depuneri de coroane la bustul poe-tului Petofi. Au fost depuse coroane din partea Guvernului Ungariei, a Consiliului Judeţean Szabolcs- Szatmar- Bereg, a UDMR Satu Mare, a facţiunilor consilierilor UDMR din Consiliul Judeţean şi Consiliul Local Satu Mare, a parlamentarilor UDMR, a Episcopiei Romano-Catolice, precum şi din partea a numeroase asociaţii maghiare din Satu Mare.

Seara, la Filarmonică a avut loc înmânarea premiilor UDMR Satu Mare pe anul 2015, urmată de un spectacol al artiştilor Operei Maghiare din Cluj Napoca.

Szasz Lorand

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts