Adevăr sau neadevărSpaţiul public suntem noi şi instituţiile pe care le reprezentăm în fiecare zi lăsată de bunul Dumnezeu. Din nefericire, prietenii noştri de pretutindeni şi de pe „unde-o-nţărcat mutu iapa” ies în spaţiul public şi ne vând tot felul de „gogoşi” şi iluzii, ne cred „papă-lapte” şi probabil ne golesc ţara de bogăţiile din subsoluri, „ cu acte în regulă !”. O fi adevărat sau nu o fi adevărat ? Pe net circulă tot felul de informaţii de nu mai ştie omul care sunt adevărate şi care sunt false. Aşteptăm de o vreme încoace o linişte nemaiîntâlnită după mult trâmbiţata Revoluţie din Decembrie 89. Din nefericire, climatul social este din ce în ce mai tensionat. Dacă deschizi televizorul, starea de teamă rezidă din arestările care se petrec zilnic de parc-am fi o „ţară de tâlhari”. Divorţurile şi modul de viaţă obscen, violenţa din filme şi dezbaterile sterile întunecă zi de zi liniştea interioară a românilor. Nu mai poţi face diferenţa dintre adevăr şi neadevăr, dintre starea de normalitate şi anormalitate ! O parte dintre cetăţenii acestei ţări nu mai înţeleg nimic, în timp ce foarte mulţi tineri cred că aceasta este starea de normalitate. Cum e posibil ca în decursul atâtor ani de democraţie să nu fie creat un cadru legal eficace prin intermediul căruia să fie supervizate tot felul de tranzacţii specifice economiei de piaţă ? Cum e posibil să dai voie unor semeni de-ai tăi să o ia pe un drum nesigur, iar apoi să-i aştepţi la capătul drumului cu tot felul de condamnări?

Iată întrebări care circulă prin ţărişoara noastră pe diferite canale de informare în masă. Din ce în ce mai mult, oamenii au început să tacă, deoarece frica se instalează zi de zi în casele lor. Oamenii se tem să vorbească între ei, mai ceva, se spune, „ca pe vremea lui Ceauşescu”. Multe informaţii sunt scoase din context şi li se dă o interpretare neadevărată, care se lasă apoi cu tot felul de acuzaţii. Până să demonstreze omul ce e adevărat şi ce nu e adevărat, imaginea sa este terfelită în spaţiul public.
În ultimii ani am asistat la cele mai josnice „piese de teatru” pe care le-au văzut vreodată românii. Adevărurile şi neadevărurile au fost ticluite după bunul plac al celor care le-au lansat în lume. Am „gustat” cu amărăciune, iar alţii cu bucurie sadică, din replicile ironice şi luptele fratricide. Întreprinzătorii particulari de multe ori au fost ignoraţi şi persiflaţi cu invective de tot felul. Se spune că ţinta concurenţială sunt oamenii de afaceri români, iar prin inginerii financiare şi preţuri de dumping se încearcă eliminarea lor de pe piaţă. O fi adevărat, nu o fi adevărat ?

Avalanşa de legi armonizate experimental, după tot felul de modele străine, a tăbărât asupra românilor. Multe din articolele stipulate în legi nu sunt ancorate pe deplin în realităţile sistemului social românesc, motiv pentru care ar trebui amendate. Dacă s-ar ajunge la un sistem economic eficient, în condiţiile economiei de piaţă, care să le confere siguranţă şi stabilitate oamenilor de afaceri, cine oare n-ar da „cezarului ce e al cezarului”? – fără să se mai recurgă la evaziune fiscală ! Spun observatorii din mediul de afaceri că investitorii români „sunt ţinuţi la respect “ nu care cumva să devină concurenţi de temut pentru „invadatorii” ghiftuiţi cu acumulările rezultate în urma maximizării profiturilor….O fi sau nu o fi adevărat ? Răspunsul la aceste întrebări le pot da analiştii experimentaţi, iar viteza de reacţie a decidenţilor ar trebui să fie scurtă, eficace şi stabilă.
Poate că în acest fel se va face diferenţa dintre adevăruri şi neadevăruri, iar speculaţiile vor fi aruncate la coşul de gunoi al democraţiei.

Dumitru Ţimerman

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts