“Amintiri dintr-o copilărie aproape fericită”, lansată ieri la Biblioteca Județeanăbj

Biblioteca Județeană Satu Mare a găzduit ieri lansarea celei mai recente cărți ce poartă semnătura scriitorului Dan Marius Cosma, “Amintiri dintr-o copilărie aproape fericită”. Evenimentul editorial este organizat sub auspiciile Consiliului Județean Satu Mare, în colaborare cu Biblioteca Județeană Satu Mare și Biblioteca Comunală Crucișor.

În deschidere, directorul interimar al Bibliotecii Judeţene, Lacrima Camelia Istrăuan, a arătat că autorul s-a făcut deja cunoscut în peisajul cultural sătmărean. “Fiu al satului Crucișor, în pofida tinereții sale, Dan Marius Cosma s-a făcut deja cunoscut în peisajul cultural sătmărean. Alături de nume sonore care aduc faimă pământurilor udate de Someș, acest tânăr vine să întregească pleiada minților luminate ale Sătmarului. La doar 37 de ani publică, iată, cea de-a opta carte a sa, de această dată un volum de memorialistică. Este vorba despre anii copilăriei, petrecuți în Crucișorul natal, în localitatea Valea Vinului și mai apoi în orașul Baia Mare. În paginile cărții descoperim povestea unui băiat de la țară ajuns la oraș, preocupat de pictură, de lectură și, ulterior, de scris, a cărui existență se desfășoară pe parcursul anilor ‘80 ai secolului trecut, în plină epocă ceaușistă.”, a declarat Lacrima Istrăuan,

Cuvinte de apreciere a cărţii scriitorului Dan Marius Cozma au mai spus colega sa de breaslă, Marta Cordea, lectorul cărții, gazetarul Voicu D. Rusu, și directorul Editurii Citadela, Aurel Pop. Autorul Dan Marius Cosma a mulţumit pentru frumoasele cuvinte spuse la adresa creaţiei sale adăugând că volumul descrie copilăria sa. Autorul s-a născut la 8 septembrie 1977, iar la vârsta de 23 de ani, în anul 2001, a absolvit Facultatea de Arte Vizuale și Design din cadrul Universității din Oradea. A publicat articole și proză scurtă în mai multe reviste din țară și din municipiul Satu Mare: Dilema Veche, Plumb, Citadela, Confluențe, Eroii Neamului.

În anul 2012 vede lumina tiparului monografia comunei Crucișor, iar în 2013 apare monografia localității Măriuș. Este autor al romanelor Duhul eclipsei (2009), Corina (2010), Cristian Dinstele (2012), Dragostea ca un război de uzură (2013), Cetățuia (2014), apărute la editura sătmăreană Citadela. Este premiant al Anului editorial sătmărean 2012, secțiunea proză, pentru romanul Cristian Dinstele.

Din anul 2008 își desfășoară activitatea la biblioteca locală din comuna Crucișor, fiind apreciat pentru munca și strădania sa de întreaga comunitate și de toți colegii de breaslă.
Florin Dura

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts