Aprecierea dolarului îi lasă reci pe sătmărenicase

Aprecierea dolarului SUA n-a avut efecte asupra pieţei valutare sătmărene. Tranzacţiile cu dolari la casele de schimb valutar s-au menţinut la acelaşi nivel ca şi în urmă cu câteva luni. Sătmărenii n-au dat buluc să-şi schimbe leii, euroii sau forinţii în dolari, atraşi de posibilităţile de câştig de pe urma diferenţei de curs. Oameni cumpătaţi, sătmărenii au rămas fideli monedei europene. Nici nu e de mirare că circulaţia dolarilor în judeţul nostru este destul de redusă, preţurile la diverse bunuri, maşini, imobile sau terenuri scoase la vânzare fiind exprimate cel mai des în euro, uneori în lei şi destul de rar în forinţi.

Maxim după maxim pentru dolar
Cursul dolarului a avansat ieri cu 2,16 bani, la 4,2012 lei, valuta americană încheind astfel săptămâna în urcare cu peste 15 bani şi aproape de maximul record înregistrat miercuri. La finele săptămânii trecute, dolarul se situa la 4,0491 lei. Dolarul a atins un nou maxim, de 4,2059 lei, miercuri, când cursul a înregistrat al şaselea record consecutiv, în contextul întăririi monedei americane pe pieţele externe. Joi, cursul a scăzut, declinul fiind determinat de o corecţie a cotaţiei dolarului pe pieţele externe. Dolarul şi-a revenit uşor ieri, după ce investitorii au marcat joi profituri generate de aprecierea semnificativă a monedei americane în ultimele şedinţe. O scădere a vânzărilor de retail, neanticipată de analişti, a oferit pieţelor financiare motivul pentru a vinde dolari, iar moneda americană a coborât de la maximul a 12 ani faţă de un coş de valute importante, arată presa economică. Cursul euro anunţat de BNR a crescut ieri cu 1,12 bani, la 4,4472 lei.

Efecte neglijabile la Satu Mare
Aprecierea accentuată a dolarului n-a avut efecte prea mari asupra pieţei valutare din judeţul Satu Mare. În pofida creşterii importante a cursului, tranzacţiile cu dolari la casele de schimb valutar n-au înregistrat creşteri semnificative. “Deşi cursul dolarului a crescut în ultima vreme, nivelul tranzacţiilor n-a crescut prea mult faţă de perioadele precedente. Am observat că, în timp ce unii sătmăreni au început să cumpere dolari, atraşi probabil de posibilitatea unor câştiguri rapide, au existat şi cazuri în care alţii şi-au lichidat economiile deţinute în dolari. Cererea a fost, în linii mari, la fel ca şi oferta, astfel că nu s-a creat dezechilibru pe piaţa valutară sătmăreană”, ne-a declarat angajata unei case de schimb valutar din Centrul Vechi al municipiului Satu Mare. Pe la casele de schimb valutar din Sătmar, în cursul zilei de ieri, cursul dolarului la cumpărare era cuprins între 4,1400 şi 4,1700 lei. La vânzare, cursul varia între 4,200 şi 4,280 lei pentru un dolar american.

Sătmărenii preferă euro şi forintul
Motivul pentru care aprecierea accentuată a dolarului n-a avut efecte asupra pieţei valutare sătmărene este cât se poate de simplu. De-a lungul timpului, sătmărenii s-au obişnuit cu două valute: euro şi forinţi. De altfel, sătmărenii nu s-au dat în vânt după dolari nici înainte de apariţia monedei europene, la vremea respectivă preferând să lucreze cu mărcile germane. “În cazul tranzacţiilor în valută, sătmărenii s-au obişnuit cu euro. În judeţul Satu Mare tranzacţiile în dolari americani sunt foarte rare. Toate maşinile, terenurile sau imobilele scoase la vânzare au preţuri exprimate în euro. De asemenea, sătmărenii s-au obişnuit şi cu tranzacţiile în forinţi. Fiind judeţ de graniţă, sătmărenii au nevoie de forinţi pentru a-şi face cumpărăturile în ţara învecinată”, ne-a explicat patronul unei case de schimb valutar din Centrul Nou.

Aprecierea n-a creat panică
Obişnuiţi de atâta timp cu euro, sătmărenii nu s-au panicat de aprecierea accelerată a dolarului american. “Sătmărenii şi-au păstrat încrederea în moneda europeană şi n-au dat fuga imediat să-şi schimbe euroii în dolari. Aceştia cumpără în continuare euro, considerând-o o monedă stabilă, în pofida micilor fluctuaţii. Majoritatea sătmărenilor consideră că sunt mai în siguranţă dacă îşi păstrează economiile în euro decât dacă şi le-ar ţine în lei”, ne-a declarat casiera unei case de schimb valutar din municipiul Satu Mare.

Sătmărenii sunt optimişti în privinţa stabilităţii monedei europene. “Poate să crească dolarul cât vrea, că eu rămân tot la euro. Chiar dacă mai scade puţin, euro este sigur. Cel puţin asta este părerea mea. Toţi banii economisiţi i-am schimbat în euro şi îi ţin la ciorap”, ne-a declarat sătmăreanul Vasile Nistor. “La noi, în Sătmar, pur şi simplu nu ai ce să faci cu dolarii. Toate se vând în lei, euro sau cel mult forinţi. Tocmai din acest motiv pe noi nu ne-a afectat creşterea neaşteptată a dolarului american”, ne-a declarat sătmăreanul Ştefan Olah.

Szasz Lorand

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts