Asociaţii de proprietari de formă, la Satu MareDeşi în cele mai multe oraşe din ţară în majoritatea blocurilor sunt asociaţii de proprietari, în municipiul Satu Mare lucrurile stau diferit. În ultima perioadă asociaţii se constituie pentru a beneficia de programul de reabilitare termică. Tot mai puţini sunt aceia care înţeleg scopul unor astfel de asociaţii chiar după atingerea obiectivului propus.

La nivelul municipiului Satu Mare numărul asociaţiilor constituite este mai mare de când a început programul de anvelopare termică a blocurilor, ajungând, la finele lunii ianuarie, la 736. Existenţa unei asociaţii de proprietari cu statut juridic fiind condiţia esenţială pentru a beneficia de fondurile din care se execută lucrările de reabilitare. Administratorul de bloc, respectiv preşedintele Asociaţiei de Proprietari, are numeroase responsabilităţi stabilite prin lege, lucru pe care nu oricine este de accord să şi-l asume, ceea ce de multe ori reprezintă un impediment serios în constituirea asociaţiei. De asemenea şi retribuţia încasată este mică şi puţin tentantă.

Administratorii vor fi obligaţi să informeze trimestrial membrii asociaţiei de proprietari, în scris, pe hârtie sau prin e-mail, despre cheltuieli, plata facturilor, restanţe ori situaţia lucrărilor angajate. Toate astea trebuie prezentate în plus faţă de rapoartele anuale din cadrul adunărilor generale şi față de situaţiile întocmite lunar, conform unui proiect de lege care a intrat în vigoare începând de ieri.
Alexandra Ardelean

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts