Bancomatele din Satu Mare afişează comisioanelebancomat

Băncile au obligaţia să afișeze pe ecranele bancomatelor toate comisioanele aferente operaţiunilor pe care un client doreşte să le efectueze cu un card de debit sau credit, exprimate în suma exactă, nu procentual. Băncile sătmărene s-au conformat prevederilor legale, astfel că bancomatele afişează sumele pe care clientul trebuie să le achite în cazul onor operaţiuni bancare.

Sume efective, nu procente
Potrivit Ordinului ANPC nr. 505/2014, intrat în vigoare la începutul acestei luni, bancomatele trebuie să afișeze astfel pe ecrane toate informațiile legate de costurile tranzacției în ordinea operațiunilor efectuate de către client, acesta din urmă având posibilitatea de a renunța la operațiunea respectivă. Cu alte cuvinte, pe ecranul bancomatelor vor apărea toate informaţiile legate de costurile fiecărei operaţiuni efectuate, indiferent că este vorba despre eliberare de numerar, transfer între conturi, plata facturi sau oricare alt serviciu solicitat în mod expres de client prin intermediul ATM, înainte de momentul efectuarii acestuia. Dacă nu doreşte să efectueze tranzacţia în condiţiile prezentate, clientul poate să renunţe la aceasta prin apăsarea unui buton de anulare a operaţiunii.

Pentru cardurile de debit sau de credit emise de alţi prestatori de servicii de plată decât cei cărora le aparţin ATM-urile, se va afişa următoarea avertizare: „Atenţie! – Tranzacţia dumneavoastră va fi comisionată conform condiţiilor din contractul încheiat cu emitentul cardului”. În situaţia în care cardul se blochează sau este reţinut în bancomat, băncile vor fi obligate să informeze clientii, prin semnal video de avertizare pe ecranul terminalului, cu privire la modalitatea în care consumatorul poate reintra în posesia cardului blocat şi paşii de urmat.

Băncile s-au conformat
Sătmărenii au putut constata, în ultima perioadă, că marea majoritate a băncilor din Satu Mare s-au conformat acestor prevederi legale, iar bancomatele oferă informaţiile prevăzute. Cei care folosesc bancomatele spun că este o idee foarte bună pentru că astfel au posibilitatea de a continua sau nu tranzacţia în cunoştinţă de cauză. “Niciodată nu am ştiut ce comision percepe banca atunci când foloseam bancomatul. Acum ştiu exact ce sumă trebuie să plătesc în cazul în care fac anumite tranzacţii”, ne-a spus o sătmăreancă.

Comisioanele practicate de bănci în acest caz sunt fie procent din suma retrasă, fie valoare fixă ori procent la care se adaugă o sumă fixă. Acestea sunt între 0,25 şi 3% şi între 0,2 lei şi 10 lei, la care se mai adaugă tarifele pentru interogarea sodului contului curent.
Florin Dura

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts