Biserica Romano-Catolică, în vizorul DNAepiscopia

Direcţia Naţională Anticorupţie a luat în vizor retrocedările efectuate în ultimii 20 de ani de care a beneficiat Biserica Romano-Catolică. Ancheta a fost declanșată de DNA Alba și vizează mai multe județe din Ardeal, inclusiv judeţul Satu Mare. Procurorii anticorupţie au şi solicitat documentaţiile aferente retrocedărilor de acest gen realizate în judeţul nostru, în municipiul Satu Mare şi comunele Hodod şi Medieşu Aurit. Gazeta de Nord-Vest a arătat încă din luna iulie a anului trecut că, în urma retrocedărilor, Biserica Romano-Catolică a devenit cel mai mare proprietar imobiliar din Sătmar, în patrimoniul său intrând imobile şi terenuri în valoare de zeci de milioane de euro.

Anchetă în curs de desfăşurare
Procurorii DNA au solicitat primăriilor Satu Mare, Hodod și Medieșu Aurit toate dosarele de retrocedare întocmite în perioada 1995-2013 pentru Biserica Romano-Catolică. Este vorba atât de retrocedările ale căror beneficiar a fost Episcopia Romano-Catolică Satu Mare cât şi diversele asociații şi ordine catolice. La nivelul judeţului Satu Mare, Bisericii Romano-Catolice i-au fost retrocedate 19 clădiri și terenuri, a căror valoare este de ordinul zecilor de milioane de euro. Majoritatea clădirilor retrocedate sunt școli sau instituții publice pentru care acum autoritățile locale plătesc chirii de sute de mii de euro. Potrivit datelor furnizate de Primăria Municipiului Satu Mare, în perioada cuprinsă între anii 2000- 2009, în proprietatea cultului romano-catolic, prin intermediul episcopiilor, parohiilor şi asociaţiilor afiliate, au intrat 19 imobile. Printre acestea se numără cele şase spaţii care adăpostesc în prezent unităţi de învăţământ. Din cele 19 imobile, 12 au fost retrocedate în mod direct Episcopiei Romano-Catolice, alte patru prin intermediul Ordinului Surorilor de Caritate “Sf. Vincenţiu” și două fundaţiei Caritatea.

Un adevărat imperiu imobiliar
În iulie 2014, Gazeta de Nord-Vest a arătat că, prin intermediul retrocedărilor, cultul romano-catolic a devenit cel mai mare proprietar imobiliar din municipiul Satu Mare. Printre clădirile care formează imperiul imobiliar al Episcopiei Romano-Catolice se află şase spaţii care adăpostesc unităţi de învăţământ. Este vorba de Grădiniţa Ham Janos, Liceul Ham Janos, Colegiul Naţional Kolcsey Ferenc, Liceul Unio, Colegiul Naţional Ioan Slavici, Grădiniţa nr.2, respectiv Şcoala de Arte.
Deşi dispune de un adevărat imperiu imobiliar, Episcopia Romano-Catolică Satu Mare a blocat în vara trecută conturile Spitalului Judeţean, invocând o datorie de 70.000 de euro pentru întârzierea cu care ar fi fost pusă în posesia fostului Spital de psihiatrie.

Szasz Lorand

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts