“Casa” de sub Lupoaicăcopii

Mai mulţi copii ai străzii şi-au improvizat o casă chiar sub ansamblul monumental din faţa Muzeului Judeţean. Într-un spaţiu cu o înălţime de nici 30 de centimetri şi cu o lăţime de maxim un metru, aici dorm cam patru sau cinci copii fără adăpost. După ce se trezesc, aceştia îşi câştigă existenţa din cerşit chiar în intersecţiile din zonă.

“Casa” de pe stradă
Lupoaica de lângă Muzeul Judeţean “creşte” circa patru sau cinci copii ai străzii, care şi-au găsit adăpost chiar sub statuie. Într-un spaţiu în care nu poate încăpea un om adult, copiii sunt feriţi de privirile indiscrete ale trecătorilor, dar şi de pericolul generat de ceilalţi oameni ai străzii, care le fură banii, mâncarea, dar care îi şi violentează pe minori. Chiar şi purtătorii de uniformă cunosc fenomenul, dar preferă să nu intervină, închizând ochii. Nici sătmărenii care locuiesc în zonă nu vor să vorbească despre acest fenomen, preferând să nu vadă drama acestor minori.

Oficialii DGASPC confirmă fenomenul
Psihologul Mihaela Bonea, şefa Serviciului Intervenţii în Situaţii de Abuz Violenţă în Familie şi Trafic din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Satu Mare, a detaliat procedura de lucru în cazul copiilor străzii. “Într-adevăr, sunt copii care sunt găsiţi în parcuri sau pe străzi care nu au locuinţe. La noi, în judeţ, există un centru pentru copilul abuzat, neglijat sau exploatat, iar Poliţia, dacă identifică astfel de cazuri, poate să aducă aceşti copii la centrul nostru, iar de acolo vom efectua noi această anchetă socială, iar dacă va fi nevoie vom lua noi această măsură de protecţie pentru copii”, a spus Mihaela Bonea.

Zeci de minori pe străzi
Autorităţile susţin că fenomenul copiilor care dorm pe străzi este în creştere alarmantă. Potrivit psihologului Mihaela Bonea, în acest moment peste 20 de minori dorm sub cerul liber. “Există destul de multe cazuri de copii aflaţi pe străzi şi există cam 20 de cazuri pe an. Şi faţă de aceşti copii este necesară să luăm o măsură de protecţie. Fenomenul este în creştere, aş spune eu”, a declarat Mihaela Bonea.

Ce spune legea
Şefa Serviciului Intervenţii în Situaţii de Abuz Violenţă în Familie şi Trafic a detaliat o altă procedură legală în cazul în care sunt identificaţi copii ai străzii. “În ceea ce priveşte acest fenomen al copiilor străzii pot să vă spun că există, într-adevăr, o procedură prevăzută de legislaţie. În cazul acestor copii găsiţi neacompaniaţi de către reprezentanţi legali pe străzi Poliţia Locală are obligaţia să îi identifice şi să anunţe de urgenţă Serviciul Public de Asistenţă Socială, iar acesta, în urma unei anchete pe care o vor efectua la domiciliul acestor copii, în cazul în care vor constata că viaţa, securitatea şi integritatea fizică a acestor copii este pusă în pericol ne vor sesiza pe noi, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, în vederea luării unei măsuri de protecţie”, a conchis Mihaela Bonea.

Ciprian Bâtea

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts