Castelul Karolyi, cel mai vizitat obiectiv istoric al Sătmaruluicastel-carei

Reabilitarea şi redeschiderea Castelului Karolyi a avut un impact deosebit de important asupra turismului din judeţul Satu Mare. În decursul celor trei ani de când a fost redeschis publicului, castelul din Carei a fost vizitat de peste 140.000 de turişti din întreaga lume. În aceeaşi perioadă, în incinta castelului au fost organizate peste 350 de evenimente culturale. Administraţia locală careiană continuă eforturile de promovare a castelului ca destinaţie turistică. Castelul Karolyi, unul dintre cele mai frumoase castele din Transilvania, a fost reabilitat printr-un proiect finanţat de Uniunea Europeană, valoarea totală a acestuia fiind de aproximativ 5 milioane de euro. Castelul şi-a redeschis porţile pentru turişti în mai 2012, în primul an înregistrându-se 35.000 de vizitatori.

Vizitatori din toate colţurile lumii
De la deschidere până în prezent, Castelul Karolyi a fost vizitat de peste 140.000 de persoane. Este vorba atât de turiştii care au trecut porţile castelului nobiliar cât şi de participanţii la numeroasele evenimente culturale organizate aici, ne-a declarat directorul Direcţiei de Cultură şi Sport Carei, Bogdan Georgescu. Numărul vizitatorilor înregistrat în doar trei ani dovedeşte că acest castel care a aparţinut familiei nobiliare Karolyi a devenit una dintre principalele atracţii turistice ale judeţului Satu Mare.

Tot mai des, la castel apar grupuri organizate de turişti. Pe lângă români, Castelul Karolyi a fost vizitat şi de numeroşi turişti din Ungaria. Acest lucru se datorează numeroaselor contacte cu diverse agenţii de turism din Ungaria. Castelul din Carei a fost inclus în circuitele turistice ale agenţiilor de turism din Ungaria către Ţinutul Secuiesc. Aproape zilnic la castel se opreşte câte un autocar cu turişti din ţara vecină. De asemenea, s-au mai înregistrat numeroşi turişti din ţări ale Europei Centrale, însă au trecut pragul monumentului istoric şi turişti din SUA, Mexic, China, Australia, Israel şi Jamaica.

Castelul Karolyi a avut parte şi de vizitatori celebri. Obiectivul istoric a fost vizitat de către premierul Victor Ponta, de către Alteţa Sa Regală, Principele Nicolae al României, şi de către fostul preşedinte al Senatului, Crin Antonescu. De asemenea, printre vizitatori se numără şi nume sonore ale sportului, campioni olimpici şi mondiali, miniştri, consuli şi ambasadori care au trecut prin judeţul Satu Mare, cum ar fi episcopul greco-catolic Kocsis Peter Fulop din Ungaria, multipla campioană la gimnastică Gina Gogean, sportivii Ştefan Birtalan, Cristian Gaţu şi Gabriela Szabo, directorul Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu, Sabin Adrian Luca, şi directorul Muzeului Ţării Crişurilor Oradea, Aurel Chiriac.

Expoziţii şi evenimente culturale
Atractivitatea Castelului Karolyi ca şi obiectiv turistic este dată atât de expoziţiile permanente cât şi de expoziţiile tematice. Cele două expoziţii permanente, intitulate “Castelul de altădată” şi “Careiul de altădată”, constituie principalele atracţii ale castelului din Carei. Zece încăperi situate la etajul I al castelului au fost dotate cu mobilier de epocă, ce reproduc atmosfera încăperilor în care foştii grofi Karolyi îşi duceau existenţa. Biblioteca cuprinde peste 2.000 de volume vechi, fiind de-a dreptul impresionantă. De asemenea, în alte patru săli situate la parter, în cadrul expoziţiei “Careiul de altădată”, vizitatorii pot admira obiecte şi documente privitoare la istoria locului. Amenajarea celor două expoziţii permanente s-a realizat prin intermediul unui proiect transfrontalier în valoare de 500.000 de euro.

Printre expoziţiile tematice cele mai apreciate de public s-au numărat: expoziţiile de arme medievale şi de porturi săseşti din colecţia Muzeului Naţional Brukenthal Sibiu, respectiv expoziţia Trofee din Africa şi colecţia de arme Sir Dr. Panczel Zoltan Tibor. În perioada verii, castelul va găzdui expoziţia tematică “Egiptul Faraonilor”. De un mare succes s-a bucurat şi expoziţia figurilor de ceară, care a devenit o expoziţie permanentă în castelul din Carei.

În decursul celor trei ani de la redeschidere, castelul a găzduit peste 350 de evenimente culturale, organizate de Muzeul Judeţean, Centrul de Promovare a Turismului Cultural, în colaborare cu Direcţia de Cultură şi Sport. Numai în cursul anului 2014, Castelul Karolyi a găzduit 187 de astfel de evenimente, ne-a declarat Bogdan Georgescu.

Pachete turistice la Carei
Pentru a creşte numărul turiştilor, administraţia locală careiană promovează în mod continuu Castelul Karolyi ca destinaţie turistică. “Participăm în mod constant la târgurile de turism din România, dar şi la cele din Ungaria. De asemenea, am contactat mai multe agenţii de turism, încercând să promovăm o serie de pachete turistice începând din luna mai. Vrem să le oferim un eveniment cultural, o degustare de vinuri sau de produse tradiţionale, precum şi două nopţi de cazare în Carei”, ne-a declarat directorul Bogdan Georgescu. De asemenea, turiştilor le va fi oferit un pachet de trei zile pe perioada Festivalului Medieval, care va avea loc în cursul lunii iulie.

Szasz Lorand

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts