Consilierii UDMR cer din nou divizarea Teatrului de Norddivizare

Grupul consilierilor UDMR din cadrul Consiliului Local Satu Mare cere din nou divizarea celor două secţii ale Teatrului de Nord Satu Mare, respectiv română şi maghiară. În acest sens, consilierii UDMR au supus dezbaterii publice un proiect “privind reorganizarea prin divizarea parţială a Teatrului de Nord Satu Mare şi înfiinţarea Teatrului Harag György Színház Satu Mare”. Potrivit proiectului, viitoarea “secţie” va deveni o entitate juridică distinctă. Mai mult, consilierii susţin că divizarea există deja pe majoritatea palierelor, doar că ea nu a fost recunoscută şi din punct de vedere legal.

Există deja o separare de facto
Grupul consilierilor UDMR îşi motivează iniţiativa prin faptul că tendinţa de divizare a prins deja contur, existând deja strategii distincte între cele două secţii, în timp ce secţiile română şi maghiară ar sta sub cupola comună a Teatrului de Nord doar din raţiuni de sensibilăţi politice. Mai concret, există deja o divizare de facto, fiind necesară doar divizarea de jure. “Instituţia Teatrului de Nord Satu Mare funcţionează de 45 de ani cu două trupe (secţii). Secţia română a teatrului şi secţia maghiară (Trupa Harag György). Cele două secţii funcţionează cu gestionare economică şi administrativă comună (ateliere, contabilitate, director general, director administrativ), dar cu management artistic propriu (director artistic, consiliu artistic). (…) În cadrul instituţiei Teatrului de Nord s-a produs deja individualizarea strategiilor culturale şi profesionale, precum şi individualizarea conducerii artistice. Cele două trupe au directori artistici şi consilii artistice proprii care determină profilul trupelor, obiectivele profesionale, strategiile, precum şi problemele cu privire la politica de program, la comunicarea internă, la programul de lucru şi PR. Punctele profesionale forte şi aşteptările publicului sunt diferite”, susţin consilierii UDMR.

Teatre distincte, doar spaţiul este comun
Potrivit proiectului gândit de consilierii UDMR, toate spaţiile pentru activităţile artistice şi cele conexe vor fi în folosinţă comună, în timp ce cheltuielile cu utilităţile vor fi suportate în mod egal. De asemenea, împărţirea patrimoniului, precum şi a drepturilor, obligaţiilor, a contractelor aflate în derulare care sunt legate de activitatea celor două instituţii vor fi realizate conform protocoalelor încheiate, sub conducerea unei comisii de predare-primire, comisie numită prin dispoziţia primarului.

Angajaţii, împărţiţi frăţeşte
Angajaţii Primăriei Satu Mare au constatat că cele două structuri organizatorice sunt aproape identice, în viziunea iniţiatorilor de la UDMR. “Cele două structuri organizatorice propuse se încadrează în numărul actual de posturi repartizat, respectiv 131, Teatrul de Nord Satu Mare cu un număr de 66 de posturi, din care 5 de conducere şi 61 de execuţie, respectiv Teatrul HARAG GYORGY Színház Satu Mare cu un număr de 65 de posturi, din care 5 de conducere şi 60 de execuţie. Conducerea instituţiilor este asigurată de un director general – manager. Ambele instituţii au în structură un Compartiment de marketing cu un număr de 2, respectiv 3 posturi de execuţie, compartimente aflate în subordinea directorilor generali”, se arată în răspunsul Primăriei Satu Mare către iniţiatorii proiectului.

Directori vechi, directori noi, salarizare motivantă
Potrivit proiectului de hotărâre supus dezbaterii publice, directorul general al instituţiei de spectacole Teatrul de Nord Satu Mare va fi Vasile Ţăran, care este şi actualul manager, în timp ce directorul general al instituţiei de spectacole Teatrul „Harag Gyorgy” Színház Satu Mare va fi Ştier Peter, care va ocupa acest post pentru o perioadă de maxim 120 de zile, până la ocuparea postului prin concurs. “Remuneraţia noului director general – aproximativ – 3.800 lei, inclusiv contribuţiile angajatorului. Costuri din indemnizaţiile de conducere aferente celor 4 noi funcţii de conducere înfiinţate ( director, contabil şef, şef serviciu, şef birou) – 2.559 lei, inclusiv contribuţiile angajatorului/lună”, se arată în proiectul de hotărâre.

Ciprian Bâtea

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts