De ziua internaţională a poezieiÎn fiecare an, pe ziua de 21 martie se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Poeziei. De multe ori uităm de această zi minunată destinată poeziei şi poeţilor, dar ne amintim de poezie în clipele de supărare sau destindere. O regăsim în cântece, în declaraţii de dragoste şi alte ipostaze delicate ale vieţii. Poeţii reuşesc prin intermediul poeziilor, poemelor dacă vreţi, să realizeze o adevărată radiografie a trăirilor noastre interioare sublime, dramatice, de dor sau de revoltă, dar în acelaşi timp ei sunt şi foarte buni observatori ai vremurilor pe care le trăim în diverse comunităţi.

Poeţii nu sunt mici sau mari, săraci ori bogaţi, proşti sau infatuaţi, „berbeci” ori „tauri”, „toreadori” sau cavaleri. Ei sunt o ploaie caldă de vară. Un câmp de flori izvorât din inima primăverii. Ei sunt setea potolită cu apă cristalină. Un fagure încărcat cu dulceaţa renaşterii. Valurile mării răcoroase ce scaldă ţărmuri sentimentale. Pământul fertil desţelenit de mirajul creaţiei. Primul sărut înfiripat din chemarea sferelor greceşti. Gura de rai coborâtă din ceruri deschise în ceasuri oprite. Zborul triumfal zămislit de păsări migratorare. Gânguritul copilului alintat de vocea mamei. Eu sunt rari, poeţii, şi vin arareori în lume, precum răsăritul şi apusul unei zile de vară senină. Ei vin pentru a primeni sufletele încarcerate, pentru a vă arăta drumul luminat de Puterea Invincibilă.

Acum, pot să mă odihnesc liniştit pe-o buturugă de stejar. Din cer plouă cu poeme fantastice sosite sub clopotul nostru albastru de pe-o planetă neştiută de nimeni. Mi-au spus mie gândurile intergalactice că acolo, departe, undeva pe Calea Lactee nu există: tunuri nucleare sofisticate pentru apărarea falsei proprietăţi, bani mincinoşi, şarlatani ucigaşi, mercedesuri, gaze de eşapament, bogaţi sau săraci, sclavi înfometaţi de egoismul aproapelui, trădare de Iudă, desfrâuri deşănţate, palate şi colibe de lut, din lemn de palmier şi frunze exotice, căderi şi măriri artificiale, afaceri sângeroase apăsătoare, soldaţi cu bocanci mânjiţi de sângele pierderilor colaterale, laşi contaminaţi de interese meschine, şantajişti goliţi de umanitate, politicieni ipocriţi cu coroane aurite de promisiuni deşarte, lupi de pază ai legilor confortabile pentru liniştea prea iubiţilor diriguitori ai vremii, afacerişti care calcă peste cadavrele semenilor umiliţi de dictatoriale decizii neprofesioniste. Gândurile intergalactice mi-au povestit că pe îndepărtata planetă miraculoasă străluceşte soarele iubirii necondiţionate, hrana miraculoasă a inteligenţei paşnice metamorfozată în poeme cu chip de om.

Poetul. Îţi scriu îndelung răbdătorule pământean, din lumea plină de incertitudini a păcatului inevitabil. Sunt grele lanţurile robiei, care ne subjugă entuziastele porniri sentimentale poetice. În permanenţă călătorim pe spatele unei legi sau a unui poem, pentru a rămâne pe treptele zonei permisive. Nu prea avem voie să iubim după cum ne dictează simţurile jucăuşe. Nu ne putem permite să spunem câte ceva de nemulţumirile noastre înflorite în creier. N-avem nicio monedă forte, care să deschidă uşile imaginaţiei vânată de mai marii mediocrităţii, decât poezia. Cine ajunge primul în vârful piramidei sociale înfige steagul în carnea personalităţilor rămase fără zestrea materială. Cuvântul „taci!” e la modă în „Ţara proştilor”. Revoltele se plătesc greu cu ore de carceră. Exilat pe tărâmul legilor scrise şi nescrise poţi să rămâi fără felia de pâine câştigată altădată cu tributuri concesive interminabile. Refugiul în alcool e autocondamnarea la moarte clinică a tuturor ideilor de mai bine.

Există doar libertatea de a respecta jaloanele credinţei pe cărarea care duce spre moarte şi nicidecum libertatea zborului neîntrerupt. Avem o singură şansă de supravieţuire dezlănţuită şi renaştere interioară: refugiul temporar în lumea creaţiei poetice ! Nu lepădaţi crucea vieţii! Poetule, preafericitule păzitor de suflete firave, separă durerile singurătăţii de neistovita credinţă divină, prin binecuvântate şi odihnitoare poeme.

Dumitru Ţimerman

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts