Divizarea Teatrului de Nord, lipsită de argumenteandrei

Subiectul fierbinte al divizării celor două secţii ale Teatrului de Nord şi înfiinţarea unui Teatru Maghiar Harag Gyorgy a fost dezbătut în cadrul emisiunii Ora Adevărului, difuzată luni seara de postul de televiziune Nord Vest TV. Invitaţii moderatorului Victor Constantinovici au fost directorul general al Teatrului de Nord, Vasile Ţăran, directorul executiv Adriana Boca Vaida, actorul Carol Erdoş, regizorul Andrei Mihalache şi directorul administrativ Ştier Peter, propus director general al viitorului Teatru Harag Gyorgy. În urma dezbaterilor a reieşit că divizarea Teatrului de Nord, iniţiată de consilierii locali sătmăreni ai UDMR, este lipsită de argumente şi nu este viabilă în condiţiile actuale.

O despărţire fără rost
Directorul general Vasile Ţăran a declarat că nu vede rostul acestei despărţiri. “Ca întotdeauna, am aflat printre ultimii ce se discută şi ce se vrea. Am mai avut noi nişte discuţii mai vechi, dar aflu azi de fapt că una din chestii, şi o să vă explice domnul Mihalache, a fost înregistrată în 2014, încă în ianuarie. Eu sunt numai din 2 iunie 2014 la Teatrul de Nord. Au mai fost discuţii pe această temă, numai că eu nu văd beneficiul, rostul acestei despărţiri. Eu nu văd momentan nemulţumiri. Dacă există, nu mi le explică nimeni. Bine, acesta este proiectul consilierilor UDMR, care au iniţiat dezbaterea publică. Aici e numai vorbărie, toate chestiile sunt puerile. “Pentru susţinerea iniţiativei publice în vederea diversificării şi dezvoltării artelor spectacolului”. Nu înţeleg nimic din chestia asta. Sună bine verbal. Şi până acum au fost diversificate. Şi le-au diversificat dânşii, secţia Harag Gyorgy. Aş vrea să le înţeleg, căci, în mod normal, eu n-ar trebui să ţin nici cu o parte, nici cu cealaltă, fiind director general”, a declarat Vasile Ţăran.

peter

Motivele invocate, fără argumente
Potrivit directorului general Ţăran, considerentele invocate în proiectul de divizare nu sunt deloc argumentate, arătând că divizarea ar declanşa un adevărat dezastru. “Toate considerentele invocate nu sunt argumentate. Şi dacă cineva mi-ar spune că din punct de vedere economic va fi mai avantajos după despărţire pentru aceste două persoane juridice care se vor forma este o glumă. Mai mult, e o despărţire de genul adio, dar rămân cu tine. Noi şi până acum am dus lipsă de spaţii, avem atelierul comun. Divorţul nu ne deranjează, în schimb partajul da. Lăcătuşul rămâne la Harag Gyorgy, tâmplarul vine la Teatrul de Nord. Doi croitori merg la o secţie, doi la cealaltă. Aici sunt maşinile de cusut, auxiliarele care se folosesc, la fel materialele din ateliere. Va fi un haos, un dezastru. Dacă se vrea politic, noi nu ne putem opune”, a afirmat Vasile Ţăran. Acesta a adăugat că nici despărţirea Teatrului din Oradea, atât de frecvent invocată, nu a avut rezultatele scontate.

Un teatru, două teatre, chiar trei teatre
Directorul administrativ Peter Ştier a admis că problema împărţirii patrimoniului şi a personalului este în aer, adăugând că se preconizează de fapt apariţia a trei teatre. “E normal că consilierii UDMR s-au consultat cu noi, au pus pe hârtie şi încearcă să pună în practică tot ce li s-a cerut de la trupa Harag Gyorgy şi a unora care fac parte din publicul trupei. (…) La fel ca şi la oricare divorţ, partajul se poate rezolva, aşa că nu cred că va fi o problemă. Va trebui să discutăm cum rămâne cu personalul, cu împărţirea patrimoniului. Această idee nu este de un an sau doi, este mai veche. Considerăm că în Uniunea Europeană sunt încurajate sistemele, instituţiile mai mici, care au un scop şi un ţel foarte bine determinat. În prezent, la Teatrul de Nord, cu două secţii, de fapt trei, căci există şi un teatru de păpuşi, care din păcate joacă doar în limba maghiară. Ar fi mult mai benefic pentru Satu Mare şi mişcarea teatrală din Satu Mare ca aceste entităţi să fie reorganizate în trei persoane juridice distincte. În momentul de faţă vorbim doar de două, dar cu trecerea timpului ar fi benefic ca şi teatrul de păpuşi să devină separat”, a declarat Ştier.

taran

Divizarea, o mare aberaţie
Cel mai experimentat actor sătmărean, Carol Erdoş, care a jucat la ambele secţii, a calificat proiectul de divizare a Teatrului de Nord ca fiind o aberaţie. “Motivaţiile despărţirii pot să fie foarte multe şi multiple. Dar din experienţa de lucru de zi cu zi şi de viaţă de zi cu zi a 40 de ani, timpul şi viaţa în teatru mi-au demonstrat că împreună putem să facem treabă, împreună pentru o singură instituţie cu entitate la nivelul judeţului Satu Mare. Sistemul politic care este, democraţia care este şi oamenii care sunt şi vor evolua în continuare vor privi altfel când vor fi două bugete decât când este un buget. Şi lucrurile, vrem, nu vrem, cât suntem noi de dornici de a face artă şi de a face din tot sufletul, şi arta trece prin burtă, şi arta costă bani, iar pentru artă trebuie să sacrifice o comunitate un anumit buget. Ori astăzi sunt probleme mari cu bugetul, când suntem împreună. Astăzi sunt probleme imense că teatrul este încă în reparaţii şi cine ştie când va fi gata. Astăzi când încă nu ştim cum, ce, în ce fel şi în ce formă vor exista aceste împărţiri patrimoniale, care mie mi se pare o imposibilitate de a face această împărţire, divizarea parţială pe care am citit-o pe internet în acest proiect mi se pare o aberaţie. Cum adică divizezi parţial? Formularea mi se pare absolut aiurea, nu ştiu, nu o înţeleg. Cum am înţeles eu, divizarea parţială înseamnă că cele două trupe artistice se vor despărţi, cum sunt şi acum, dar personalul administrativo- tehnic este comun, deserveşte ambele trupe. Nu numai că locuim în aceeaşi casă, dar, iertaţi-mi expresia dură, regulăm aceiaşi oameni”, a declarat actorul. Erdoş a arătat că divizarea va aduce doar frecuşuri, la fel ca şi la Oradea. “La Oradea, atelierele sunt ale secţiei române, iar secţia maghiară îşi construieşte decorurile prin ateliere particulare, una la mână. Doi la mână, şi acolo există frecuşuri. Ce frecuşuri vor exista aici, cu aceiaşi oameni, care vor avea dreptul legal să spună, de exemplu tâmplarul: eu fac decoruri şi pentru Teatrul de Nord şi pentru Teatrul Harag Gyorgy, mie daţi-mi două salarii”, s-a întrebat retoric Carol Erdoş.

Cunoscutul actor a militat pentru înfiinţarea unui teatru maghiar de la capo al fine. “De ce nu se propune sau de ce nu vrea cine vrea să despartă, domnule vrem să înfiinţăm un Teatru maghiar Harag Gyorgy de la capo al fine, nu să despărţim Teatrul de Nord Satu Mare. Astfel, se creează o instituţie absolut nouă”, a afirmat Erdoş.

erdos

Motive demontate în cadrul dezbaterii
Aceleaşi puncte de vedere privind lipsa de argumente în privinţa divizării Teatrului de Nord şi lipsa de viabilitate a demersului iniţiat de grupul UDMR din cadrul Consiliului Local Satu Mare au fost exprimate şi de către directorul executiv Adriana Boca Vaida şi regizorul Andrei Mihalache. Invitaţii au demontat rând pe rând motivele invocate de directorul administrativ Ştier Peter, inclusiv cel legat de obţinerea mai uşoară a finanţărilor din fonduri europene în cazul unor teatre separate. Mergând pe varianta multiculturalismului prin cele două secţii, respectiv română şi maghiară, Teatrul de Nord ar avea şanse mult mai ridicate în accesarea fondurilor UE.

Szasz Lorand

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts