Dorel Coica vrea salarizare unitară în Primăriedorel-coica

Primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, a precizat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că a solicitat ajutorul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice pentru a rezolva problema diferenţelor mari de salarizare între angajaţii administraţiei locale. Motiv pentru care, susţine edilul şef, au plecat mai mulţi tineri de perspectivă.

Diferenţă enormă de salarii
Primarul Dorel Coica a acuzat diferenţa enormă de salarii între angajaţii din cadrul administraţiei locale, dând exemplul diferenţei dintre angajaţii Poliţiei Locale şi cei ai Direcţiei de Impozite şi Taxe Locale. “Salarizarea angajaţilor este o temă importantă care a creat tensiuni în Primăria Satu Mare. Ştiţi bine că unii au salarii cât zece poliţişti locali. Deci, 40% din poliţiştii locali au 975 de lei (brut, n.red.), din care duc acasă doar 640 de lei, iar alţii duc peste 10.000, adică peste o sută de milioane de lei (vechi, n.red.). Şi nu mi se pare corect. Eu o să am discuţii şi la Ministerul Administraţiei joi şi vineri, când voi merge la Bucureşti”, a spus Dorel Coica.

Salarizarea mică alungă tinerii
Edilul şef sătmărean a precizat că din cauza salariilor mici au plecat mai mulţi tineri bine pregătiţi. Dorel Coica a mai acuzat şi salariile mici de la serviciile şi direcţiile vitale pentru dezvoltarea municipiului reşedinţă de judeţ. “Nu mi se pare corect că cei care lucrează la Achiziţii, Investiţii şi la Proiecte Europene, oameni care aduc milioane şi milioane de euro în municipiu, au salariu de 1.200 de lei şi nu îi permiţi să facă nimic altceva. Este obligatoriu să se remedieze această situaţie. De asta ne-au plecat şi mulţi tineri. Gândiţi-vă că aveam tineri extrem de bine pregătiţi. Unii dintre ei, cinci sau şase, au plecat la firme franceze şi firme germane, care le oferă 5.000 – 6.000 de euro pe lună”, a conchis primarul municipiului Satu Mare.

Organigrama Primăriei, blocată de opt luni
Primarul Coica a mai spus că din cauza unor procese intentate de unii funcţionari publici, organigrama administraţiei locale este blocată de mai bine de opt luni. “Am avut un litigiu cu unul dintre colegii noştri şi organigrama este blocată mai bine de opt luni de zile. Riscăm să pierdem banii europeni pentru acest lucru. Unii se tem să nu îşi piardă salariile de 10.000 de lei şi se ţin de scaun”, a spus edilul şef.

Demersuri pentru cel de-al treilea pod
Dorel Coica a spus că va duce mai multe studii la Ministerul Dezvoltării şi Administraţiei Publice pentru a obţine finanţare pentru realizarea celui de-al treilea pod. “Merg la Bucureşti pentru că am mai multe proiecte de dus, inclusiv proiectul celui de-al treilea pod. Acum am să duc la Ministerul Dezvoltării un studiu de mediu, care arată că podul este necesar din cauza poluării şi blocajelor pe cele două poduri. Am să mai duc şi un studiu de circulaţie pentru a putea susţine necesitatea celui de-al treilea pod. Sperăm ca în perspectivă să fim luaţi în considerare cu cel de-al treilea pod care merge pe la ştrand. Eu am să fac tot ce ţine de mine pentru a putea face deschiderea finanţării”, a declarat Dorel Coica.

Zeci de apartamente la orizont
Primarul municipiului Satu Mare a mai vorbit despre o serie de proiecte prin care se are în vedere construirea sau reabilitarea mai multor imobile. “Merg cu mai multe proiecte, cu cel pentru cartierul social, cu blocul de pe Ostrovului, care va fi pentru tineri. Am vorbit ieri cu vicepreşedintele ANL-ului (Sorin Martin Vereş, n.red.) şi se vor mai primi cinci milioane de lei pentru continuarea lucrărilor la blocul ANL de pe strada Poligonului. Sperăm ca până în noiembrie să terminăm primul bloc de pe Poligonului, cel cu 74 de locuinţe”, a concluzionat Dorel Coica.

Ciprian Bâtea

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts