Gripa aviară, aproape de graniţa judeţuluiaviara

Autorităţile sanitar-veterinare din judeţul Satu Mare se află în alertă după ce zilele trecute a fost depistat un focar de gripă aviară la o fermă de pui din estul Ungariei, nu departe de Salonta. La nivelul judeţului nostru nu sunt restricţii, dar întreaga zonă de vest a României se află sub supraveghere în urma unei notificări a Comisiei Europene.

Focarul de gripă aviară a fost depistat zilele trecute într-o fermă de pui din zona de est a Ungariei, nu departe de oraşul Salonta. Păsările din fermă au fost infestate cu o tulpină înalt patogenă a gripei aviare, H5N8, la fel de gravă ca şi mai cunoscuta H1N1.
Directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Satu Mare, Nicolae Dumuţa, a arătat că deşi nu sunt restricţii în acest moment pe raza judeţului nostru, autorităţile sanitar veterinare sunt în alertă. „Din fericire, nu avem deoacamdată niciun fel de restricţie la nivelul judeţului. Însă, potrivit unei notificări a Comisiei Europene, întreaga zonă de vest a ţării, adică judeţele Satu Mare, Bihor, Arad şi Timiş, se află sub supraveghere. Am luat o serie de măsuri de protecţie la nivelul judeţului nostru”, a afirmat Dumuţa.

Directorul DSVSA a mai arătat că au fost trimise atenţionări tuturor primăriilor din judeţ, mai ales a celor care au luciu de apă pe raza comunei, dar şi tuturor asociaţiilor de vânătoare, medicilor veterinari concesionari şi altor entităţi. „Am solicitat ca în cazul existenţei oricărei suspiciuni în ceea ce priveşte îmbolnăvirile sau decesele păsărilor, să fie prelevate probe care să fie trimise imediat instituţiei noastre pentru examinări de laborator. Ne-am luat toate precauţiile necesare pentru a preîntâmpina apariţia acestei boli pe raza judeţului nostru, însă odată cu păsările călătoare poate ajunge şi gripa aviară”, a mai precizat Nicolae Dumuţa.

Tot zilele trecute, a fost depistat un alt focar de gripă aviară în Bulgaria, însă tulpina acesteia, H5N1, nu este la fel de periculoasă ca şi cea din Ungaria.
Florin Dura

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts