More

    Impozitul agricol, anulat pentru culturile calamitate

    fisc

    Fermierii sătmăreni care au avut culturile calamitate în proporţie de minim 30% în anul 2013 nu mai au obligaţia de a plăti impozitul agricol stabilit în baza normelor de venit pentru anul respectiv. Acest aspect precum şi alte noutăţi din domeniul fiscal au fost aduse ieri la cunoştinţa celor interesaţi de şeful Biroului Serviciu pentru Contribuabili din cadrul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Satu Mare, Angela Marinescu, în cadrul întâlnirii care s-a desfăşurat la sediul instituţiei.

    Calamitatea trebuie dovedită
    Pentru a beneficia de scutirea impozitului agricol pe anul 2013, fermierii trebuie să facă dovada că au avut culturi distruse de calamităţi în proporţie de minim 30%. „Anularea impozitului agricol pentru anul fiscal 2013 se aplică doar acelor fermieri cărora li s-a stabilit acest impozit în baza normelor de venit şi dacă au avut culturile calamitate în proporţie de minim 30%”, a precizat în cadrul întâlnirii de ieri Angela Marinescu.

    Gradul de calamitate poate fi dovedit de către fermieri în baza unui proces verbal întocmit de comitetele locale sau judeţene pentru situaţii de urgenţă. Pentru a beneficia de anularea impozitului agricol pe anul 2013, este nevoie ca fermierii să nu fi încheiat poliţe de asigurare pentru producţiile agricole calamitate.

    Totodată, de scutiri de impozit pe venit, cu excepţia celor dobândite în urma unor contracte de muncă sau a unor activităţi comerciale, sunt scutite şi persoanele cu handicap grav şi accentuat.

    Noutăţi fiscale prezentate
    Tot în cadrul întâlnirii de ieri, la care au participat contribuabili, persoane fizice şi juridice, contabili autorizaţi şi experţi contabili, precum şi alte categorii de persoane interesate, au mai fost prezentate şi ultimele noutăţi în domeniul fiscal. Astfel, a fost precizat faptul că sunt scutiţi de la plata asigurărilor sociale minorii, persoanele cuprinse între 18 şi 26 de ani care urmează cursurile unei instituţii de învăţământ superior, dar nu realizează venituri dintr-o activitate comercială sau în urma unui contract de muncă, dar şi persoanele care provin dintr-o unitate de protecţie a copilului, persoanele persecutate sau deportate precum şi alte categorii.

    De asemenea, s-a discutat despre aplicarea cotei de TVA de 9% în cadrul unităţilor din turism, precum şi despre modificările aduse la colectarea TVA-ului, a declarării contribuabililor inactivi şi alte chestiuni tehnice care îi privesc pe contabili şi experţii contabili.

    Nu au fost uitate nici prevederile legislative care prevăd afişarea pe prima pagină a meniurilor restaurantelor a anunţului ANAF privind solicitarea bonului de casă şi nici alte prevederi la acest capitol.

    Prin aceste întâlniri frecvente cu contribuabilii sătmăreni, conducerea Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Satu Mare doreşte să aducă la cunoştinţa tuturor celor interesaţi noutăţile Codului Fiscal precum şi ultimele modificări legislative în domeniu.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE