Învăţământul, încotro?Rezultatele obţinute de învăţământ, fie el naţional sau judeţean, în ultimii ani nu sunt nici pe departe liniştitoare. Cu excepţia anului trecut, promovabilitatea la examenele naţionale a fost deosebit de slabă. Iar premisele pentru acest an sunt cât se poate de proaste, dacă luăm în calcul rezultatele obţinute la simulări. Elevii sătmăreni trebuie să pună serios mâna pe carte pentru a-şi lua Bac-ul, în cazul elevilor de clasa a XII-a, sau să ia o notă bună la Evaluarea Naţională.

Inspectoratul Şcolar Judeţean a elaborat o strategie pentru ca să mai fie îndreptat ce se mai poate îndrepta până la ora examenelor. Toate meditaţiile din lume, toate şedinţele cu părinţii, toate măsurile luate în acest sens nu au nicio valoare atâta vreme cât cel mai important element al acestui sistem, elevul însuşi, nu-şi dă silinţa. Dacă elevul nu se pune cu burta pe carte, vom avea iar promovabilitate de sub 25% la Bacalaureat, şi iar sistemul de învăţământ va fi scos ţap ispăşitor. Din păcate, însă, aceşti elevi nu conştientizează că de aceste examene, care bat la uşă, depinde însuşi viitorul lor.

Pe de altă parte, şi părinţii au partea lor de vină.

Din cauza stresului zilnic, părinţii nu-şi mai supraveghează odraslele, nu se ocupă îndeaproape de situaţia lor şcolară şi au impresia că fiul lor este cel mai bun. Duşul rece vine odată cu afişarea rezultatelor când află că odrasla lor nu şi-a luat Bac-ul. Avem convingerea că dacă, pe lângă Inspectoratul Şcolar şi şcolile în sine, ar pune serios umărul şi elevii, dar şi părinţii acestora, rezultatele la examenele naţionale ar fi mult mai bune faţă de cele din anii precedenţi. Şi asta spre binele tuturor.

Florin Dura

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts