Jobbik revine la Satu MareJOBBIK

Controversatul vicepreşedinte al partidului de extremă-dreaptă Jobbik din Ungaria, deputatul Szavay Istvan, a revenit la Satu Mare la câteva zile după expirarea interdicţiei de a intra în ţară, aplicată în primăvara anului trecut de autorităţile româneşti. Acesta a susţinut o conferinţă de presă la cabinetul din Satu Mare al europarlamentarului Jobbik Kovacs Bela, acuzat de spionaj în favoarea Rusiei. La conferinţa de presă a participat şi liderul Jobbik din judeţul nostru, Dula Zsolt.

Szavay, declarat risc la securitatea naţională
Deputatul Szavay Istvan a acuzat autorităţile statului român de abuz în privinţa interdicţiei aplicate în urmă cu un an. “Nu înţeleg nici acum de ce am primit acea interdicţie. Nu pot să-mi explic cum atentez eu la siguranţa naţională a României, după cum se arată în sumara motivare a sentinţei”, a declarat Szavay. Acesta a adăugat că miercuri, când a vrut să intre în România, a avut parte de o altă surpriză. Poliţiştii de frontieră nu au permis intrarea pe teritoriul României a asistentului său personal, care îi este şi şofer. “Aceste măsuri sunt abuzive, voi lua toate măsurile juridice care se impun. Am făcut cereri şi la CEDO, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a desfiinţat interdicţia în cazul a patru colegi, însă au menţinut-o în cazul meu”, a afirmat Szavay.

În martie 2014, patru cetăţeni ungari, printre care doi membri Jobbik, unul fiind Szavay Istvan, au primit interdicţie de a intra în România timp de un an. Ceilalţi trei sunt Tyirityán Zsolt – membru al organizaţiei “Oastea Haiducilor”, Zagyva Gyorgy Gyula – membru Jobbik şi al Mişcării de Tineret din cele 64 de Comitate HVIM şi Mikola Bela – membru al organizaţiei “Noua Gardă Ungară”. Interdicţia a fost dată în urma unor “activităţi specifice de evaluare a riscurilor la adresa ordinii publice şi a securităţii naţionale, în conformitate cu dispoziţiile legale”, a precizat la vremea respectivă Ministerul Afacerilor Interne.

Mulţumit de activitatea filialei sătmărene
Vicepreşedintele Jobbik s-a declarat mulţumit de activitatea filialei sătmărene a partidului, pe care a caracterizat-o drept foarte organizată, muncitoare şi ataşată faţă de valorile formaţiunii politice. Liderul filialei Satu Mare a Jobbik, Dula Zsolt, este membru al Biroului Permanent al partidului, organizaţiile din Transilvania fiind reprezentate de două persoane. Potrivit deputatului Szavay, Jobbik este singurul partid din Ungaria care are membri dinafara ţării, care sunt reprezentaţi şi în structurile de conducere.

Atacuri la adresa FIDESZ
Jobbik nu a obţinut rezultatele scontate la alegerile parlamentare de anul trecut în Ungaria şi cu atât mai mult înafara ţării. Votul masiv al maghiarilor dinafara ţării în favoarea FIDESZ s-a datorat Legii dublei cetăţenii, deşi aceasta s-a aflat încă din 2003 în programul Jobbik, a declarat Szavay. Deputatul a adăugat că Jobbik a devenit al doilea partid din Ungaria. Conform ultimelor sondaje, diferenţa dintre FIDESZ şi Jobbik a scăzut la 3%, ceea ce reprezintă circa 200.000 de voturi.

Deputatul Szavay a somat Guvernul de la Budapesta să actualizeze sumele alocate familiilor dinafara ţării care îşi dau copiii la şcoli maghiare, sume pe care le-a redus cu 25%, respectiv să protesteze vizavi de includerea mişcărilor autonomiste ca riscuri la siguranţa naţională în strategia naţională de apărare a României.

Acuzaţi că fac jocurile Rusiei în UE
Întrebat despre acuzaţiile potrivit cărora Jobbik ar fi finanţat de Moscova, deputatul Szavay le-a infirmat categoric, afirmând că partidul din care face parte nu a primit bani de la Rusia sau de la vreo altă putere. Szavay a mai adăugat că Jobbik abia şi-a putut plăti cheltuielile de campanie. În privinţa acuzaţiilor potrivit cărora europarlamentarul Jobbik Kovacs Bela, cel care a deschis biroul din Satu Mare, ar fi spion în slujba Rusiei, Szavay a declarat că de peste un an şi jumătate liderul partidului, Vona Gabor, cere degeaba autorităţilor de la Budapesta să facă publice dovezile. Ridicarea imunităţii lui Kovacs se află pe masa Parlamentului European.

În mai 2014, Biroul Procurorului-şef al Ungariei a anunţat că a cerut preşedintelui Parlamentului European să ridice imunitatea parlamentară a eurodeputatului Jobbik Bela Kovacs, suspectat că spionează instituţii europene în favoarea Rusiei. În aceeaşi perioadă, în presa ungară, dar şi în cea occidentală, au apărut o serie de informaţii potrivit cărora rezultatul obţinut anul trecut de Jobbik la alegerile parlamentare din Ungaria (21% din voturi) s-ar datora şi finanţărilor primite din partea Rusiei.

Jobbik vrea să se apropie de PPMT
Chestionat despre colaborarea cu alte organizaţii maghiare din Transilvania, deputatul Szavay a declarat că Jobbik încearcă să închege asemenea relaţii cu Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT), adăugând că acesta militează mai activ pentru interesele maghiarilor decât UDMR. Deputatul Jobbik a acuzat FIDESZ că s-a aliat cu UDMR. De asemenea, Szavay a acuzat FIDESZ că l-a cumpărat pe fondatorul Uniunii Civice Maghiare, Szasz Jeno, fostul primar din Odorheiu Secuiesc, care a primit la Budapesta un job finanţat de Guvernul Ungariei cu 1,2 miliarde de forinţi anual. În urma plecării sale din România, formaţiunea pe care a condus-o a fost înglobată ca o platformă în cadrul UDMR.

Szasz Lorand

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts