Judeţul va avea din nou Muzeu de Istorie Naturalănatural

După ce a fost închisă din cauza unor lucrări de reabilitare a Castelului Karolyi din Carei, Secţia de Istorie Naturală a Muzeului Judeţean se va redeschide. De altfel, specialiştii sătmăreni în istorie naturală au cerut în mai multe rânduri acest lucru, judeţul nostru fiind, la un moment dat, singurul din ţară fără astfel de secţie. În schimb, secţia de la Carei va fi una dintre cele mai prestigioase din ţară.

Specialiştii au insistat pentru redeschidere
Prorectorul Universității de Vest “Vasile Goldiș” Satu Mare, Gavril Ardelean – unul dintre cei mai reputaţi oameni de ştiinţă ai judeţului Satu Mare – a cerut în dese rânduri redeschiderea Secţiei de Istorie Naturală a Muzeului Judeţean Satu Mare. “Era o secţie de istorie naturală la Muzeul din Carei, care s-a desfiinţat şi este păcat ca judeţul să nu aibă o astfel de secţie. Nu este un judeţ în ţară care să nu aibă o astfel de secţie. Poate prin reorganizarea Muzeului Judeţean, poate într-o altă clădire. În acest sens, cred că subiectul merită gândit la nivelul judeţului”, este de părere Gavril Ardelean.

Secţia se redeschide la Carei
Hago Nandor – directorul Secţiei Carei a Muzeului Judeţean Satu Mare a declarat că Secţia de Istorie Naturală se va redeschide în cadrul Castelului Karolyi. Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în această primăvară. De altfel, fondul secţiei este unul dintre cele mai bogate şi mai valoroase din ţară. “Muzeul Judeţean Carei deţine o colecţie bogată şi valoroasă de diferite exponate ale ştiinţelor naturii. Asta înseamnă că avem peste 15.000 de plante presate, care au fost colecţionate de domnul doctor Karacsonyi Carol. Avem animale împăiate, colecţie de ouă şi insecte şi sperăm ca în viitorul apropiat să redeschidem secţia de ştiinţe ale naturii în Castelul Karolyi”, a spus Hago Nandor.

Ciprian Bâtea

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts