La Oradea s-a putut, pe când şi la Satu Mare?În urma unei operaţiuni de amploare, Poliţia bihoreană a săltat în urmă cu două săptămâni 24 de orădeni care au făcut bişniţă cu ţigări în Piaţa Cetate şi furnizorii lor. Aceştia s-au ales cu dosare penale pentru contrabandă şi spălare de bani. De asemenea, inculpaţii s-au ales cu interdicţie să mai intre în orice piaţă din judeţul Bihor în următoarele 60 de zile. Investigaţiile au mai scos la iveală că bişniţarii aveau protectori în rândul celor care, în mod normal, ar fi trebuit să-i sancţioneze, dar pe care îi plăteau să închidă ochii, ba şi să-i anunţe în cazul unor controale. Doi poliţişti şi doi jandarmi orădeni au şi fost inculpaţi pentru corupţie, unul dintre ei fiind chiar arestat preventiv pentru 30 de zile.

Sătmărenii se întreabă de ani de zile de ce nu pot fi eliminaţi bişniţarii de ţigări din Piaţa Someş. Comerţul cu ţigări de contrabandă a ajuns la cote fără precedent. În mod sigur că nu întâmplător. De-a lungul timpului au tot circulat zvonuri privind protecţia acordată de unii oameni ai legii membrilor celor două clanuri ţigăneşti care îşi dispută monopolul bişniţei cu ţigări aduse din Ucraina.

Modul ostentativ în care bişniţarii îşi abordează potenţialii clienţi şi faptul că raziile autorităţilor s-au soldat tot timpul cu rezultate modeste par să confirme aceste zvonuri.

O operaţiune asemănătoare celei din Piaţa Cetate din Oradea ar putea lămuri definitiv cum stau lucrurile şi în Piaţa Someş. Bişniţarii i-ar da în primire imediat pe cei care i-au protejat contra unor sume de bani. La fel au făcut şi în Oradea. Chiar s-au plâns anchetatorilor că unul dintre oamenii legii care îi anunţau despre descinderile organizate “cerea ca nesimţitul”. Oare câţi asemenea purtători de uniformă există la Satu Mare? Poate cineva totuşi va avea curiozitatea să afle.

Szasz Lorand

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts