Meditaţiile, gură de oxigen pentru învăţăceimediatii

Marele efect al rezultatelor foarte slabe, chiar catastrofale ale examenului de Bacalaureat, dar și de la ultimele simulări, este reîntoarcerea elevilor către meditaţii. Chiar dacă este criză economică, părinţii scot din buzunare sume cu multe zerouri, doar pentru ca odraslele lor să treacă cu brio examenul de sfârşit de liceu şi să scape de eventuala ruşine al eşecului de la Bac. Pentru cei care vor să urmeze o facultate, miza este mult mai mare. Acum, când la facultăţi se intră cu dosar, în care media de la Bac joacă un rol major, elevii foarte buni la învăţătură apelează la meditaţii pentru a-şi creşte şansele de reuşită în cursa pentru o notă cât mai mare. Şi toate acestea spre folosul dascălilor, care reuşesc să îşi mai asigure rotunjirea veniturilor.

Profesorii bine cotaţi, la mare căutare
La câteva luni distanță de examenul de Bacalaureat, părinţii, speriaţi de rezultatele ultimei sesiuni de bac, au şi început să se intereseze de meditaţii. Am putea spune că a devenit un soi de modă ca fiecare elev de clasa a VIII-a sau a XII-a să apeleze la un profesor particular în ultimul an de studiu, considerând că numai în acest fel vor trece cu brio examenul. La profesorii bine cotaţi din licee foarte greu se mai poate ajunge la începutul anului şcolar, mulţi dintre aceştia făcându-şi grupele încă din vacanţa de vară, tarifele practicate de aceştia fiind direct proporţionale cu reputaţia.

Prestaţii destul de “piperate”
Preţurile acestor meditaţii nu sunt deloc accesibile oricărui părinte. De exemplu, o şedinţă de pregătire la matematică sau la limba română costă de la 40 la 60 de lei, în funcţie de profesor, orele de chimie, biologie şi fizică costă în jur de 45 lei per şedinţă. Acestea din urmă sunt alese de elevii care doresc să urmeze o facultate la admiterea căreia printre probele de concurs se numără şi chimia sau biologia, astfel că de cele mai multe ori profesorii care predau materiile în cauză sunt “contractaţi” chiar cu doi ani înainte. Limbile străine fac parte din materiile obligatorii la examenul de bacalaureat, fie pentru probele orale, fie scrise. Astfel că la mare căutare sunt şi profesorii de limba franceză şi engleză, care cer în jur de 40-45 de lei pentru o şedinţă de două ore, însă preţurile pot depăşi 50 de lei dacă profesorul este supercalificat şi deţine toate gradele didactice, unii dintre cei care vor să urmeze facultatea de litere apelând la cadrele universitare pentru a primi meditaţii.

Meditațiile plătite cu propriii elevi, interzise
Codul de Etică al profesorilor din învățământul preuniversitar a fost modificat. Potrivit noilor reglementări, profesorii nu mai au voie să facă meditații cu propriii elevi, contra unor avantaje materiale. Astfel, noul Cod de Etică al profesorilor stabilește că personalul din sistemul de învăţământ preuniversitar de stat, particular şi confesional, responsabil cu instruirea şi educaţia, în mod particular cadrele didactice, trebuie să îşi desfăşoare activitatea profesională în conformitate cu o serie de valori şi principii, precum imparţialitate, independenţă şi obiectivitate; responsabilitate morală, socială şi profesională; integritate morală şi profesională; confidenţialitate dar și activitate în interesul public; onestitate şi corectitudine intelectuală sau respingerea conduitelor didactice inadecvate. Astfel, noile reglementări stabilesc că profesorii care fac meditaţii contra cost cu elevii de la clasă să îşi piardă locul de muncă. Şi asta pentru că au existat cazuri în care unii profesori îşi lăsau corigenţi elevii, doar pentru a face meditaţii cu ei.

Mai multe materii, mai mulţi bani
Elevii din ani terminali care se hotărăsc să se îndrepte spre Academia de Poliţie trebuie să adauge în lista meditaţiilor, pe lângă limba română şi o limbă străină şi istoria. Asta ca să nu mai vorbim despre faptul că este deja o practică în a merge direct la Bucureşti la un profesor universitar din cadrul Academiei pentru meditaţii. Iar dacă la noi mai scapi cu 40, 50 de lei şedinţa, acolo trăind cu speranţa că profesorul va lucra chiar şi subiectele care se dau la examen, tariful poate ajunge şi la 150 de lei şedinţa, la care se adaugă, evident, şi cheltuielile de deplasare.

Acum şi în variantă electronică
Cei care s-au trezit prea târziu şi nu au mai prins un loc la un profesor renumit au ocazia să apeleze la serviciile altor dascăli care sunt dispuşi să-şi împartă cunoştinţele pe sume mult mai rezonabile. Site-urile sunt pline de anunţuri de meditaţii la preţuri cuprinse între 25 şi 40 de lei. “Eduk.ro vă oferă curs online la peste 14 limbi de circulaţie internaţională şi meditaţii la elevi. O să aveţi parte de un Profesor cu experienţă în predare, pe tot parcursul predării lângă dumneavoastră. La o ora stabilită o să accesaţi softul de conferinţă online, unde împreună cu alţi 4 cursanţi o să aveţi parte de 2 ore de predare. O să fie exact ca şi la o oră de meditaţie. Profesorul poate să scrie pe tablă, să vă explice orice fel de chestiune. În acelaşi timp veţi putea pune întrebări scris, sau la microfon. Partea frumoasă este că e mult mai ieftin ca şi la orele în particular. Dacă aţi plăti integral şi aţi mai veni cu încă 4 prieteni aţi ajunge pentru şedinţa de 2 ore să aveţi reduceri substanţiale”, se arată pe site-ul eduk.ro.

Ciprian Bâtea

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts