Monument al Soldatului Român în Piaţa Libertăţiimonument

Monumentul Soldatului Român, inaugurat în 1 decembrie 1922 şi îndepărtat în anul 1941 după Diktatul de la Viena, va fi din nou amplasat în Piaţa Libertăţii. Anunţul a fost făcut public ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, de către prefectul Eugeniu Avram, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, preşedintele Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere, colonelul (r) Mircea Blideran, preşedintele Sucursalei Satu Mare a Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere din S.R.I., colonelul (r) Voicu Şichet, respectiv preşedintele Sindicatului cadrelor militare în rezervă şi retragere Satu Mare, colonelul (r) Gheorghe Strâmb. Pentru colectarea celor 100.000 de euro necesari acestui proiect se va realiza o colectă publică, în mod simbolic, la fel cum s-a procedat şi la realizarea primului monument al Soldatului Român în perioada interbelică.

Colectă publică, în mod simbolic
Voicu Şichet a vorbit despre modul în care s-a ridicat primul monument, în urma unei colecte publice. După acelaşi model, reprezentanţii militarilor în rezervă doresc antrenarea întregii societăţi la acest efort. Din câte se pare, întregul proiect se va ridica la circa 100.000 de euro, urmând ca monumentul să fie realizat de către artistul Radu Ciobanu. Mircea Blideran a făcut o scurtă trecere în revistă a istoriei ridicării monumentului în perioada interbelică, iar mai apoi a demersurilor în vederea reamplasării. Astfel, monumentul Soldatului Român a fost inaugurat în 1 decembrie 1922, în faţa statuii lui Iuliu Maniu din Piaţa Libertăţii. După 1941, odată cu Diktatul de la Viena, monumentul a fost îndepărtat de către trupele horthyste. Pentru a reamplasa monumentul, s-a şi obţinut o Hotărâre de Consiliu Local în anul 2008, dar din diferite motive acţiunea nu s-a finalizat.

Primarul Coica salută demersul
Primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, a precizat că există angajamentul atât al Primăriei Satu Mare, cât şi al Instituţiei Prefectului şi a Consiliului Judeţean pentru realizarea acestui proiect. „Este un proiect foarte important pentru municipiul Satu Mare din toate punctele de vedere, şi moral şi istoric, dar şi patrimonial. Acest demers se face la solicitarea multor cetăţeni, a multor asociaţii, inclusiv a colegilor noştri de la Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere. Ne-am întrunit împreună cu Consiliul Judeţean şi cu Prefectura pentru a lua o decizie. Am avut discuţii şi cu domnul preşedinte Ştef şi cu domnul prefect, iar de comun acord dorim şi susţinem acest proiect”, a spus Dorel Coica.

CJ investeşte în istorie
Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, şi-a asumat angajamentul de a susţine demararea acestui proiect, după modelul reabilitării Monumentului Ostaşului Român de la Carei, în care Consiliul Judeţean a investit 200.000 de lei. „Judeţul Satu Mare, Consiliul Judeţean, se alătură acestui demers făcut de Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere, de Asociaţia Tempora şi de Asociaţia Cultul Eroilor. Cred că acest demers este unul binevenit, dar aş vrea ca să subliniez un aspect extrem de important. Vreau ca să înţelegeţi că Primăria Satu Mare, Consiliul Judeţean şi Prefectura consideră că acest monument este extrem de important şi este important să îl refacem. Dar trebuie să înţelegem că judeţul Satu Mare are un monument impunător la Carei, care este vizitat de personalităţi. Noi am pus accent mare pe realizarea reabilitării acelui monument, în care am făcut un efort mare, de peste 200.000 lei. Deja are un alt aspect, iar primarul din Carei a reuşit să realizeze ansamblul arhitectural din jurul monumentului. Eu cred că este un moment binevenit acum şi să realizăm refacerea acestui monument.

statuie

Apel la sătmăreni
Prefectul Eugeniu Avram a cerut sprijinul sătmărenilor pentru realizarea acestui demers, considerat unul de interes pentru întregul judeţ. „Prezenţa mea aici aş vrea să fie tradusă în sensul că susţin din tot sufletul şi din toată puterea mea finalizarea acestui proiect. Ar fi bine ca măcar la o sută de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial în 1916 să avem acest monument în municipiu. E o dorinţă nu numai a noastră, ci şi a cetăţenilor. Practic, eu vreau să le mulţumesc primarului municipiului Satu Mare şi preşedintelui Consiliului Judeţean pentru că sunt dispuşi să contribuie la acest proiect. Aş vrea să le cer sătmărenilor să se alăture acestui proiect, carer este unul de interes judeţean”, a spus Eugeniu Avram.

Istoria monumentului
Monumentul Soldatului român, azi dispărut, a fost un monument dedicat eroilor români din timpul Primului Război Mondial. Monumentul iniţial a fost flancat de două tunuri de epocă şi reprezenta un soldat român care îşi dezbracă tunica, simbolizând dorinţa fermă de eliberare de sub jugul străin, preferând sacrificiul suprem decât asuprirea. Realizarea acestei opere s-a datorat unui comitet de iniţiativă condus de generalul Butunoiu, fiind executată de sculptorul Tudor. Pe partea frontală a fost amplasată o plachetă înfăţişând scene de luptă, având gravate cuvintele “Mărăşeşti” (deasupra) şi “Tisa” (dedesubt), amintind două victorii ale armatei române din anul 1917, respectiv anul 1919. În anul 1939, monumentul a fost mutat în Grădina Romei, probabil în urma deschiderii Bulevardului Eliberării.

Ciprian Bâtea

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts