Noua stemă a Sătmarului, la mâna consilierilor localistema

După ce documentaţia necesară avizării şi autorizării la Comisia naţională de heraldică şi genealogie a Academiei Române a fost oprită din cauza documentaţiei incomplete, Primăria Municipiului Satu Mare a propus un nou proiect de stemă. De această dată, proiectul este pe placul forurilor superioare. Pentru a se putea retrimite spre aprobare către Academia Română şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Executivul sătmărean are nevoie de aprobare din partea Consiliului Local. Astfel, aleşii sătmăreni se vor pronunţa asupra proiectului în şedinţa de săptămâna viitoare.

O nouă stemă, speranţe mari
În anul 2004, în baza Hotărârii Consiliului Local nr.88/21/9.09.2004, a fost aprobat proiectul de stemă a municipiului Satu Mare. După aprobarea proiectului în Consiliul local şi avizarea de către comisia judeţeană de analiză a propunerilor de stemă a Instituţiei Prefectului, s-a înaintat documentaţia necesară avizării şi autorizării la Comisia naţională de heraldică şi genealogie a Academiei Române, unde a fost oprită din cauza documentaţiei incomplete. Pentru a relua demersurile necesare autorizării stemei municipiului Satu Mare a fost reaprobată o formă a stemei conform HCL nr.123 din 23.06.2014 de către Consiliul Local, stemă care necesită anumite modificări, conform solicitărilor Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. În acest sens, Primăria Satu Mare a venit cu o nouă formă de stemă acceptată de Minister şi de Comisia de Heraldică.

Cum arată noua stemă
Stema municipiului Satu Mare se compune dintr-un scut triunghiular albastru cu marginile rotunjite. În interiorul scutului, dintr-un bastion format dintr-un zid de cetate crenelat argintiu se ridică un turn de argint cu trei ferestre deschise negre, având la bază o poartă cu grilajul ridicat, apărată de un leu rampant, şezând, de aur, văzut din profil spre dreapta, cu coada ridicată pe spate şi cu limba roşie scoasă. Din crenelurile bastionului se ridică un turn conic central roşu, flancat de câte un turnuleţ argintiu, cu fereastra neagră deschisă, cu acoperişul ascuţit roşu. Din metereze iese, în dreapta-stânga bastionului, o terasă verde pe care sunt plasaţi câte un chiparos cu trunchiul negru şi coronamentul verde; la extrimităţile fiecărui chiparos se află câte un oştean de argint, privind spre chiparos, îmbrăcat în armură completă cu coiful cu viziera trasă, având în mâna dreaptă o spadă ridicată. Bastionul este aşezat pe o terasă verde, iar vârful scutului de argint este undat.
Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu şapte turnuri crenelate.

Semnificaţia elementelor însumate
Bastionul se referă la rolul cetăţii în apărarea localităţii. Leul reprezintă o imagine simbolică pentru ideea de putere şi curaj în luptă. Chiparosul face referire la bogăţia pomicolă din zonă. Grilajul reprezintă statutul privilegiat de cetate a oraşului, în Evul Mediu. Întreaga compoziţie a fost inspirată de tradiţia heraldică, folosită în perioada interbelică. Coroana murală cu şapte turnuri crenelate semnifică faptul că localitatea are rangul de municipiu-reşedinţă de judeţ.

Ciprian Bâtea

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts