O familie din Carei dă speranţe cânepei româneşticanepa

Soţii Rodica şi Gheorghe Maxi din Carei nu s-au lăsat descurajaţi de condițiile vitrege de pe piața românească și de vreo treizeci de ani înoată împotriva curentului. Astfel în anul 1984, cei doi soţi au început să cultive cânepă pentru fibră. Astăzi mai recoltează doar semințele, ajungând să aibă producții de 1.200 de kilograme la hectar folosind soiuri românești, iar recolta este vândută mai ales la export. Pentru un kilogram de semințe de cânepă românească, francezii sau nemții plătesc un preț de 4 euro. Scopul principal al soţilor Maxi este revitalizarea culturii de cânepă în această zonă a ţării. În acest sens, intenţionează să deschidă O fabrică de procesare pentru ca fermierii interesaţi de cultivarea cânepii să aibă unde să-şi predea producţia. Rodica Maxi a fost cooptată inclusiv într-un cluster iniţiat de Irina Schrotter şi Ivan Patzaichin, care îşi propune să relanseze culturile de cânepă în România şi să refacă verigile lipsă din lanţul de procesare.

O tradiţie de familie, inspirată de soţie
Pasiune pentru cultivarea cânepii i-a aparţinut iniţial doar soţiei. Imediat ce a terminat facultatea, Rodica Maxi a lucrat numai cu cânepă. Ulterior a devenit director al Fabricii de cânepă Carpic din Carei. Femeia a reuşit să-i insufle această pasiune şi soţului său. “După ce ne-am căsătorit, soţia m-a convins să ne ocupăm de cultivarea cânepii. Am făcut asta timp de aproximativ 30 de ani. Aşa am ajuns ca în prezent să cultivăm anual o suprafaţă de 20 de hectare”, ne-a declarat Gheorghe Maxi.

Închiderea Fabricii de cânepă Carpic nu i-a descurajat pe soţii Maxi. Aceştia s-au reorientat rapid pe cultivarea de cânepă pentru seminţe. După ce şi-au perfecţionat timp de cinci ani tehnica, au ajuns de la producţii de 350 kilograme pe hectar la producţii de 1.000-1.200 de kilograme la hectar, ne-a declarat Rodica Maxi.

Demersuri pentru revitalizarea culturilor de cânepă
În primii ani, majoritatea producţiei a mers la export. În ultimii ani, soţii Maxi înregistrează tot mai multe cereri pe plan intern. “În ultima vreme, şi românii au aflat de proprietăţile curative ale seminţei de cânepă. Seminţele pot fi consumate goale sau se poate extrage ulei din ele. Uleiul de cânepă este tot mai des folosit în tratamente naturiste, mai ales împotriva cancerului”, ne-a declarat Rodica Maxi.

Scopul principal al familiei Maxi îl constituie revitalizarea culturii de cânepă în special în această zonă a ţării, dar şi la nivel naţional. Rodica Maxi militează în acest sens şi din funcţia de preşedinte al Asociaţiei Producătorilor şi Procesatorilor de In şi Cânepă din România. “Lumea trebuie să facă distincţie între culturile de cânepă. Specia Canabis Sativa, ale cărei seminţe le producem noi, este folosită pentru fibre în industria textilă. Specia Canabis Indica, ale cărei seminţe sunt aduse din străinătate, au un conţinut mai ridicat de THC, adică de drog”, arată Rodica Maxi.

Pentru a-i stimula pe fermierii din zonă să reînfiinţeze culturile de cânepă, soţii Maxi vor să deschidă o fabrică de procesare. “Purtăm negocieri pentru a aduce utilajele unei fabrici de procesare a cânepii din Mangalia. Am depus o cerere Consiliului Local Andrid pentru a ne acorda spaţiu. Astfel, fermierii vor avea unde să-şi predea recolta. Tot aici vom instala şi o presă pentru ulei din seminţe de cânepă”, ne-a declarat Rodica Maxi.

Cooptaţi într-un cluster de nivel naţional
În urmă cu doi ani, Irina Schrotter şi Ivan Patzaichin au lansat, împreună cu un grup de oameni de afaceri români, un cluster în industria cânepii, care îşi propune să readucă faima de altădată a acestui sector falimentar în ultimii 20 de ani. Mai exact, zece oameni de afaceri vor să relanseze culturile de cânepă în România şi să refacă verigile lipsă din lanţul de procesare, de la topitorii şi filaturi, până la fabrici de ţesături şi confecţii, cosmetice şi alimente bio. Ideea a pornit de la nevoia de materiale naturale a creatorilor de modă. Firma fostului sportiv Ivan Patzaichin chiar a lansat un brand vestimentar care foloseşte materiale naturale, care s-a bucurat de succes în străinătate.

În calitate de producători de seminţe, soţii Rodica şi Gheorghe Maxi au fost înrolaţi în acest proiect. Rodica Maxi lucrează la un proiect de cercetare cu Universitatea “Aurel Vlaicu” din Arad, pentru o soluţie inovatoare de procesare a cânepii: topirea în apă cu ajutorul enzimelor. Noua soluţie tehnologică ar putea fi folosită în cadrul fabricii de procesare pe care vor să o deschidă cât mai curând soţii Maxi.

Szasz Lorand

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts