O şansă importantă pentru tinerii viitori antreprenori din Oaşnegresti

Tinerilor întreprinzători din zona Oaşului li se oferă şansa de a porni o afacere primind un ajutor de până la 25.000 de euro, în cadrul proiectului ”Dezvoltarea competențelor antreprenoriale în regiunile Vest și Nord-Vest”, lansat ieri la Negreşti Oaş. Prin acest proiect, 400 de tineri vor beneficia de cursuri de formare profesională în domeniul antreprenoriatului și a realizării planurilor de afaceri, iar 40 dintre aceștia vor primi finanțare nerambursabilă de până la 25.000 de euro pentru o idee de afaceri, în cadrul unui concurs de selecție a planurilor de afaceri.

Proiect apreciat de autorităţi
Evenimentul de lansare a proiectului a avut loc la Centrul de Afaceri din Negreşti Oaş în prezenţa prefectului Eugeniu Avram, a primarului oraşului Seini, Gabriela Tulbure, partener în proiect, a primarului oraşului Negreşti Oaş, Aurelia Fedorca, a managerului de proiect, Keresztszegi Niculina, precum şi a circa o sută de tineri interesaţi din zona Oaşului.

După un scurt cuvânt introductiv rostit de managerul de proiect, Keresztszegi Niculina, primarul Aurelia Fedorca i-a îndemnat pe tineri să fie receptivi la oportunităţile care li se deschid odată cu derularea proiectului. “Aceste proiecte urmăresc calificarea şi recalificarea pe piaţa muncii care este schimbătoare. Este un proiect atractiv, de aceea am şi insistat ca autoritatea locală negreşteană să fie implicată. Zona noastră are un spirit antreprenorial mai dezvoltat, şi mulţi doresc să-şi facă propria afacere în loc să meargă să muncească într-o instituţie. Proiectul se va desfăşura într-o perioadă foarte condensată, iar eu am încredere că cei ce-şi vor deschide o afacere prin intermediul acestui proiect nu o vor menţine doar şase luni, aşa cum este prevăzut, ci o vor menţine şi peste zece ani. Este o mare provocare pentru tinerii din Negreşti-Oaş care au ocazia să-şi demonstreze şi să-şi dezvolte abilităţile. Mi-ar părea foarte rău să constat că din acest proiect nu se nasc idei de afaceri valoroase, de aceea vă încurajez să nu pierdeţi şansa de a fi susţinuţi”, a declarat Aurelia Fedorca.

Prefectul Eugeniu Avram a felicitat autorităţile locale din Negreşti Oaş pentru implementarea proiectului şi s-a arătat încântat că participă la lansarea acestuia. “Fiecare proiect cu finanţare europeană este benefic pentru judeţul Satu Mare. Pentru tineri, acest proiect reprezintă un punct de pornire în viaţa profesională. Voi fi alături de acest proiect şi îmi doresc să fie finalizat cu succes”, a mai spus prefectul Avram. Cuvinte de apreciere cu privire la proiect a spus şi primarul oraşului Seini, Gabriela Tulbure, care a mulţumit că oraşul pe care-l conduce a fost primit în cadrul proiectului.

25.000 de euro pentru deschiderea unei afaceri
În continuare, reprezentantul Primăriei Negreşti Oaş, Irina Grigoraş, a prezentat pe larg proiectul, cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 – ”Romania Start-up”, Axa prioritară 3: Creșterea adaptabilității lucrătorilor și a întreprinderilor, Domeniul major de intervenţie 3.1: Promovarea culturii antreprenoriale. Beneficiarul proiectului este oraşul Negreşti Oaş, însă va fi implementat, în afară de Satu Mare, şi în judeţele Cluj, Bihor, Sălaj, Maramureş, Bistriţa – Năsăud, Arad, Caraş Severin, Timiş şi Hunedoara. Obiectivul general al proiectului este reprezentat de susținerea unei dezvoltări sustenabile a mediului de afaceri din regiunile Vest și Nord – Vest prin dezvoltarea spiritului antreprenorial al tinerilor și dezvoltarea de noi firme, cu efecte benefice pe termen lung asupra economiei regionale și naționale și creșterea gradului de ocupabilitate.

În cadrul proiectului, 400 de tineri cu vârsta peste 18 ani, din regiunile Nord-Vest și Vest, vor beneficia de cursuri de formare profesională în domeniul antreprenoriatului, acreditate ANC, și de cursuri privind realizarea planurilor de afaceri. Doritorii au la dispoziție o lună de zile să se înscrie pentru a putea beneficia de o finanțare de până la 25.000 de euro. Înscrierea la cursuri este prevăzută pentru perioada 12 martie– 12 aprilie, iar după finalizarea cursurilor tinerii se vor putea înscrie într-un concurs de selecție a planurilor de afaceri. Astfel, 40 dintre tinerii care se vor înscrie în concurs vor beneficia de o finanțare de maxim 25.000 de euro, având obligația să creeze minim două locuri de muncă fiecare, pe care să le mențină minim şase luni de la finalizarea implementării proiectului.

Planurile de afaceri selectate spre finanțare vor fi realizate în următoarele domenii: turism şi ecoturism, textile şi pielărie, lemn şi mobilă, industrii creative, industria auto şi componente, tehnologia informaţiilor şi comunicaţiilor, procesarea alimentelor şi a băuturilor, sănătate şi produse farmaceutice, energie şi management de mediu, bioeconomie (agricultură, silvicultură, pescuit și acvacultură), biofarmaceutică şi biotehnologii.

Valoarea proiectului este de aproape 6,38 milioane de lei, din care 5,88 milioane de lei reprezintă valoarea eligibilă a finanțării nerambursabile. Proiectul trebuie finalizat până la mijlocul lunii decembrie.

Tinerii prezenţi la lansare au apreciat proiectul, afirmând că este o şansă bună pentru ei de a se lansa în afaceri. “Mi se pare foarte potrivit pentru tineri şi este o şansă mare pentru noi. Este foarte bine că suntem ajutaţi să deschidem o afacere”, a spus unul dintre tinerii prezenţi la lansarea proiectului.

Florin Dura

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts