ONG-urile, invitate să preia centrele socialeprefectura

Conducerea Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Satu Mare, prin noul director Mariana Dragoş, a precizat că vrea să externalizeze majoritatea serviciilor sociale. În acest sens, asociaţiile neguvernamentale şi primăriile din judeţ sunt invitate să vină cu oferte pentru preluarea unei părţi a activităţii din cele 27 de centre administrate în prezent de către DGASPC. Anunţul a fost făcut ieri, cu ocazia şedinţei Comisiei judeţene privind Incluziunea Socială, prezidată de către prefectul Eugeniu Avram.

Proiectul se află la început
Directorul DGASPC Satu Mare, Mariana Dragoş, a precizat că acest proces de externalizare se află în faza de debut, invitând asociaţiile neguvernamentale şi primăriile din judeţ să vină cu propuneri. Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului are în administrare nu mai puţin de 27 de centre, printre care case de tip familial, centre de recuperare şi reabilitare a persoanelor cu dizabilităţi, respectiv reţele de asistenţi sociali. “Obiectivul nostru, potrivit strategiei judeţene, este de a creşte calitatea serviciilor prin externalizarea lor. Alte judeţe au demarat procesul de externalizare. Noi suntem încă în fază incipientă. Există mai multe tipuri de parteneriate în vederea externalizării, de tipul public-public, în cazul unor colaborări cu primăriile din judeţ, sau public-privat, ca urmare a colaborării dintre DGASPC şi asociaţiile neguvernamentale de profil. Vrem să facem un transfer de responsabilitate”, a spus Mariana Dragoş.

Există deja reacţii pozitive
Mariana Dragoş a spus că există deja câteva reacţii pozitive din partea unor parteneri publici sau privaţi, care au preluat deja 10% din activitatea centrelor de la Tăşnad, Berindan şi Satu Mare. Aceste exemple de bune practici urmează să fie extinse la nivelul întregului judeţ. Totuşi, Mariana Dragoş aşteaptă şi iniţiative din partea asociaţiilor neguvernamentale, care au calitatea de furnizori privaţi acreditaţi de servicii sociale. “Aşteptăm să vină şi furnizorii privaţi acreditaţi cu soluţii. Dorim ca iniţiativa să vină de jos în sus. Nu ca ea să vină mereu de la Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului către furnizorii privaţi acreditaţi. Dorim ca pe viitor DGASPC să facă doar activitate de coordonare şi monitorizare a activităţii acestor centre, aşa cum este şi normal”, a spus Mariana Dragoş.

Apel către funcţionarii publici
Prefectul Eugeniu Avram a ţinut să remarce implicarea noului director al DGASPC, Mariana Dragoş, care a dat dovadă de interes în rezolvarea problemelor sociale. Mai mult, prefectul Avram a ţinut să le reamintească tuturor funcţionarilor publici că au datoria de a fi în slujba cetăţenilor. “Le cer tuturor instituţiilor ca întotdeauna să fie aplecate înspre cerinţele cetăţenilor. Pentru că omul sfinţeşte locul. Dacă fiecare dintre noi facem puţin mai mult la locul de muncă ţara asta ar merge mai bine. Dacă ne schimbăm mentalitatea, mai ales în domeniul social, avem o şansă. Noi, ca instituţii publice, trebuie să ne implicăm mai mult, să vă sprijinim, nu să vă încurcăm. Acesta este rostul nostru, al instituţiilor statului, să venim în sprijinul vostru. Iar mesajul meu, de când sunt prefect, a fost către toţi funcţionarii publici, către toţi cei care suntem în slujba cetăţenilor să ne schimbăm mentalitatea”, a spus Eugeniu Avram.

Ciprian Bâtea

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts