Pensionarii vor reduceri la ştrand şi gratuitate pe transportul în comunpensionari

Odată cu apropierea sezonului estival, pensionarii sătmăreni au solicitat din nou ieri, în cadrul şedinţei Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Persoanele Vârstnice, reducerea biletului de intrare la ştrandul sătmărean. Totodată, s-a mai solicitat gratuitate pe transportul în comun pentru toţi pensionarii. Tot cu aceeaşi ocazie, vârstnicii au fost informaţi despre biletele de tratament şi despre cum să se protejeze ca să nu fie înşelaţi.

5 lei pentru pensionari la ştrand
Primul punct discutat în cadrul şedinţei de ieri a făcut referire la reducerile pentru pensionari la ştrandul sătmărean. Reprezentanţii pensionarilor au solicitat ca pentru pensionarii sătmăreni intrarea la ştrand să fie de 5 lei. Reprezentantul Primăriei Satu Mare, Gheorghe Rentea, a arătat că au fost deja iniţiate negocierile cu conducerea ştrandului sătmărean, iar la următoarea întâlnire vor fi invitaţi şi reprezentanţii pensionarilor.

Prefectul Eugeniu Avram a solicitat să fie făcute demersurile necesare şi la primăriile Carei, Tăşnad şi Acâş pentru a fi acordate reduceri pentru pensionari la ştrandurile din aceste localităţi. „Nu numai la Satu Mare sunt pensionari ci şi în alte zone. Trebuie găsită o soluţie pentru acordarea acestor reduceri de preţuri şi vreau să fiu informat despre rezultatele acestor demersuri”, a spus prefectul Avram.

Pensionarii au mai solicitat, de asemenea, acordarea de gratuităţi pe transportul în comun pentru toţi pensionarii, nu numai pentru cei de peste 65 de ani. Prefectul a precizat că trebuie făcut un demers către Primăria şi Consiliul Local Satu Mare pentru a fi găsită o soluţie în acest sens. Gheorghe Rentea a arătat că, potrivit unei raportări făcută de Transurban, lunar sunt eliberate 2.300 de abonamente gratuite pentru pensionari şi circa 400 pentru pensionarii cu pensii mai mici de 500 de lei.

Liber la biletele de tratament
În continuarea şedinţei, directorul Casei Judeţene de Pensii (CJP) Satu Mare, Eugenia Sabou, a precizat că începând din data de 5 aprilie pot fi depuse cereri pentru bilete de tratament pentru toate staţiunile balneare din ţară nu numai pentru cele care aparţin de Casa Naţională de Pensii. În urma licitaţiei desfăşurate în data de 2 martie, Staţiunea Tăşnad a obţinut 700 de bilete de tratament. „Este foarte important de reţinut faptul că pensionarii care se duc în aceste staţiuni trebuie să aibă asupra lor cardul de sănătate iniţializat, altfel riscă să nu beneficieze de tratament”, a mai precizat directorul CJP.

Până în prezent, în acest an au fost depuse 1.900 de cereri pentru bilete de tratament şi au fost eliberate 330 de astfel de bilete. Anul trecut, au fost eliberate 4.577 de bilete de tratament şi au fost depuse circa 5.500 de cereri.

Peste 107.000 de lei recuperaţi de la ţeparii pensionarilor
Invitată să participe la şedinţă, comisarul şef adjunct al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Satu Mare, Maria Pinter, le-a atras atenţia persoanelor vârstnice că trebuie să se ferească pentru a nu fiu înşelaţi şi le-a dat şi câteva sfaturi în acest sens. Astfel, li s-a recomandat pensionarilor să nu dea curs diferitelor invitaţii făcute prin telefon sau prin diverşi fluturaşi şi să nu cumpere nimic atunci când li se oferă ceva.

Doar de la începutul anului până în prezent, la CJPC au fost depuse de vârstnicii sătmăreni 15 reclamaţii, toate fiind rezolvate până în prezent. Potrivit Mariei Pinter, în urma demersurilor făcute, CJPC a reuşit recuperarea şi înapoierea către vârstnici a sumei de 107.000 de lei, bani cu care pensionarii sătmăreni au fost păcăliţi să cumpere diferite produse.

La finalul şedinţei, prefectul Eugeniu Avram a arătat că pensionarii sătmăreni pot avea reprezentanţi în cadrul Comisiei de Circulaţie, dar nu pot avea, cel puţin până anul viitor, reprezentanţi în cadrul Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică.

Florin Dura

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts