Pledoarie pentru educaţieTrăim într-o Românie cu două fețe – una rurală, cealaltă urbană, una încremenită în prima jumătate de secol XX, cealaltă cu un pas în mileniul III. Ce se poate face pentru diminuarea acestui decalaj considerabil între aceste regiuni, ar putea să fie întrebarea care se află pe buzele tuturor celor care vor binele acestei ţări.

Totuşi, trebuie să recunoaștem că zonele rurale sau cele dezavantajate economic sau social se confruntă cu probleme specifice care trebuie să fie rezolvate cu prioritate, asigurând cu adevărat șanse egale la educație tuturor copiilor. Specialiştii sătmăreni din educaţie sunt de părere că demersurile sunt aplicabile pe două paliere: unul vizează aducerea și menținerea copiilor la școală prin toate instrumentele și parteneriatele pe care se pot valorifica, al doilea se referă la asigurarea personalului didactic calificat și performant. În ambele direcții s-au făcut progrese considerabile – mai ales dacă ne gândim la zecile de microbuze donate recent de Guvernul României în favoarea judeţului Satu Mare. Mai apoi, dascălii şi-au primit salariile restante, tăiate de fosta guvernare portocalie. Asta la capitolul plusuri şi investiţii în dezvoltare.

Printre marile minusuri se numără scăderea populației școlare, tendința descendentă înregistrându-se în principal în învățământul primar și gimnazial, reducerea normelor didactice, ca o consecință a diminuării numărului de elevi, imposibilitatea de a asigura, în toate școlile din mediul rural, personal didactic calificat, absenteismul și abandonul școlar, ca urmare a faptului că tot mai mulți părinți au părăsit țara, lăsându-și copiii în grija rudelor, acestea neexercitând un control permanent asupra lor, neîncrederea, uneori, în valoarea școlii și a dascălilor.

Dar în toate demersurile capii educaţiei susţin că au în vedere faptul că școala trebuie să devină un pilon al societății, un reper al prezentului, dar mai ales al viitorului. Toți trebuie să privim cu atenție spre școală, spre tânăra generație, față de care avem o responsabilitate uriașă. Vom trăi şi vom vedea!

Ciprian Batea

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts