Primăriile riscă să fie amendate pe capeteprefectura

Toate primăriile din judeţul Satu Mare au două variante: să piardă subvenţiile agricole acordate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură sau să plătească amenzi. Şi asta pentru că nicio primărie nu a reuşit să finalizeze mult contestatele amenajamente pastorale, care nu sunt altceva decât un set de măsuri după care să se facă păşunatul animalelor. Primarii se apără şi spun că nu sunt bani pentru astfel de amenajamente. Alţi primari susţin că sunt prea ridicate costurile, respectiv că au lucruri mai importante pe ce să cheltuie banii. Un lucru este sigur: nicio primărie nu se grăbeşte să întocmească aceste amenajamente pastorale.

Nicio primărie nu a elaborat aceste amenajamente
În accepţiune simplă, amenajamentele pastorale înseamnă un set de reguli după care se face păşunatul şi se întreţine pajiştea. Pe larg, amenajamentele pastorale cuprind, printre altele, şi planurile cadastrale, descrierea solului, a florei şi calitatea pajiştii. Mai mult, conform celor spuse de şeful Serviciului Juridic din cadrul Prefecturii Satu Mare, Cosmin Dorle, în baza OUG nr. 164/2013, consiliile locale sunt obligate să elaboreze aranjamentele pastorale pentru păşuni. Aceste aranjamente pastorale trebuiau finalizate până la data de 1 mai 2014, însă ghidul elaborării acestora a ajuns la primării abia în prima parte a lunii februarie din acest an. Astfel că, până în prezent, nicio unitate administrativ-teritorială din judeţ nu a elaborat aranjamentul pastoral.

Primarii spun că amenajamentele sunt prea scumpe
Primarul comunei Halmeu, Incze Ludovic, a acuzat preţul foarte mare practicat de firmele specializate în elaborarea acestor amenajamente pastorale. Edilul şef a spus că nu scoate aceşti bani din închirierea păşunilor, precizând că afacerea este una păguboasă pentru primărie. „Mie mi s-a cerut 11.300 de euro, plus TVA, pentru 609 hectare. Este o sumă enormă. Deci, noi nu încasăm atât pentru păşuni”, a declarat Incze Ludovic.

Acesta a fost completat de către primarul comunei Craidorolţ, Daniel Balog, care a precizat: „La noi avem o mie de hectare de păşune. La un calcul simplu va fi nevoie pentru amenajamentele pastorale de 30.000 de euro, ceea ce înseamnă 15% din buget”.

Primăriile nu au bani
Primarul oraşului Tăşnad, Vasile Mitraşca, a spus că nu există bani pentru amenajamentele pastorale, astfel încât primăriile care ar dori să elaboreze aceste documentaţii sunt legate la mâini. „În condiţiile în care noi am aprobat bugetele pe acest an, în condiţiile în care noi nu am cuprins sume (în buget, n.red.) pentru aceste amenajamente pastorale, în această situaţie suntem toţi în judeţul Satu Mare. Din cauza costurilor este complicat. Nu avem aceşti bani. Anul acesta eu sunt în imposibilitatea de a rezolva problema”, a spus Vasile Mitraşca.

Primarii pun degetul pe rană
Primarul comunei Craidorolţ, Daniel Balog, a declarat că are alte priorităţi, cum ar fi asigurarea unor cofinanţări pentru proiectele europene. Mai mult, Daniel Balog a spus că aceste amenajări pastorale nu ar mai avea sens, în condiţiile în care se înregistrează falimentul crescătorilor de animale. „Din 1 aprilie, nimeni pe raza judeţului Satu Mare nu mai preia laptele. Asta este disperarea fermierilor. Chiar în această săptămână, unul dintre marii crescători de animale din Craidorolţ şi-a vândut 20 de capete de animale. Atunci eu întreb: pentru cine facem aceste amenajamente pastorale?! Pentru că nu vor mai fi animale care să păşuneze”, a spus primarul comunei Craidorolţ.

Ori fără subvenţii, ori amendaţi
Directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, Gabriel Leş, a declarat că încă nu se ştie dacă aceste amenajamente pastorale vor fi obligatorii la obţinerea subvenţiilor. „Cel care cere subvenţia va fi declarat neeligibil la plata acestui sprijin sau, dimpotrivă, să se ia ca şi o neconformitate şi să se stabilească o anumită sancţiune. La acest moment încă nu ştim. Cei (primăriile, n.red.) care au contract de închiriere sau de concesiune cu asociaţiile crescătorilor de animale pot să vină să depună cererea pentru subvenţie şi vom vedea mai încolo ce va fi. Va fi declarată neeligibilă sau va fi dată o sancţiune”, a conchis Gabriel Leş.

Prefectul a cerut amânarea termenului limită
Din cauza imposibilităţii de a se conforma într-un timp scurt noilor prevederi legale care cer primăriilor realizarea acestor amenajamente pastorale, prefectul Eugeniu Avram a făcut o serie de demersuri pe lângă Ministerul Agriculturii. „Problema noastră numărul unu este ca nu cumva să ajungem în situaţia în care să se ceară acele amenajamente pastorale pentru acordarea subvenţiei. În acest moment nu trebuie prezentate aceste amenajamente, dar să nu ne trezim că se va cere acest lucru. Am solicitat Ministerului Agriculturii să facă demersuri pentru a amâna termenul cu încă un an”, a spus Eugeniu Avram.

Demersuri pentru obţinerea fondurilor
Prefectul Avram a mai spus că va cere Ministerului Finanţelor Publice să acorde primăriilor fonduri pentru realizarea acestor amenajamente pastorale. „Ştiu că nu se poate face nimic fără fonduri. Eu am solicitat Guvernului fonduri exprese care să fie alocate pentru realizarea amenajamentelor pastorale. Sunt sigur că vă va fi foarte greu fără bani. Pentru că nu aveţi specialişti în primării şi va trebui să îi contactaţi şi să îi contractaţi. Eu am făcut demersuri ca odată cu rectificarea bugetului pe 2015 să se aibă în vedere şi acest lucru (alocare de fonduri pentru realizarea acestor amenajamente pastorale, n.red.)”, a spus Eugeniu Avram.

Ciprian Bâtea

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts