Produse expirate vândute la suprapreţprotectia

Comisarii din cadrul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Satu Mare au desfăşurat în perioada 09.02 – 13.02.2015 o acţiune tematică de control privind respectarea prevederilor legale la indicarea preţurilor la comercializarea produselor alimentare şi încadrarea în data durabilitătii minimale, respectiv data limită de consum a produselor alimentare existente la comercializare.

Controlul s-a desfăşurat în reţeaua de comercializare de pe raza judeţului Satu Mare, fiind verificaţi zece operatori economici. “Un operator economic din localitatea Lazuri nu avea afişate la produsele fitosanitare-pesticide preţurile de vânzare şi pe unitatea de măsură, aceeaşi deficienţă constatându-se şi la alţi doi operatori economici din localitatea Noroieni, judeţul Satu Mare, în speţă la pulpe pui, pastă mici, carne tocată, ouă – 40 bucăţi. În localitatea Bercu s-a descoperit aceeaşi deficienţă la detergenţi, tampoane igienice, batiste hârtie etc”, se arată într-un comunicat de presă remis de CJPC Satu Mare.

La indicarea preţurilor pe unitatea de măsură la produsele vândute la vrac, prin cântărire, s-au descoperit deficienţe la trei operatori economici din localitatea Nisipeni, care nu aveau indicate preţurile. La încadrarea în data durabilităţii minimale/data limită de consum a produselor alimentare existente la comercializare s-au depistat deficienţe la patru operatori economici din Lazuri, Petreşti şi Bercu. Toate aceste produse au fost oprite definitiv de la comercializare şi au fost retrase din circuitul consumului uman, iar operatorii economici au fost sancţionaţi contravenţional. “În urma acţiunii de control au fost aplicate sancţiuni contravenţionale cu avertisment şi amenzi în valoare de 14.000 lei, fiind oprite definitiv de la comercializare 10,3 kg produse, în valoare de 278,85 lei. Sfătuim consumatorii să citească atent etichetele produselor alimentare, astfel încât să aleagă doar produse a căror dată de expirare să nu fie depăşită. De asemenea, ofertele existente la promoţie trebuie verificate de consumatori astfel încât să nu le afecteze interesul economic”, se mai arată în sursa citată.
Ciprian Bâtea

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts