Proprietarii de câini refuză microciparea patrupedelorrefuz

Proprietarii de câini din judeţul Satu Mare refuză vizitele inspectorilor sanitar-veterinari care derulează o campanie de microcipare şi vaccinare antirabică a patrupedelor. Motivul principal este legat de faptul că microciparea costă câteva zeci de lei, preţul fiind diferit de la un medic veterinar la altul. Oamenii fie le dau drumul câinilor prin grădini şi prin păduri când află că urmează să primească vizita medicului veterinar, fie nu permit accesul în gospodării.

Microcipare, la jumătate din efectiv
Acţiunea de microcipare a început cu mai multe luni în urmă, în cursul anului trecut. Până în prezent, peste 20.000 de animale au fost înregistrate după aplicarea cipului şi vaccinarea antirabică. Potrivit evidenţelor Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Satu Mare, microciparea a ajuns doar la jumătate. “Din cei circa 40.000 de câini înregistraţi pe raza judeţului Satu Mare au fost deja microcipaţi cam 55%. Ceea ce este, totuşi, destul de puţin”, a precizat directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Satu Mare, Nicolae Dumuţa. Cel mai probabil, din cauza refuzului proprietarilor de animale de a achita contravaloarea cipului care este destinat animalului.

Încep controalele la sânge
Din câte se pare, în următoarea perioadă vor fi declanşate controale în tot judeţul pentru a-i depista pe cei care refuză să-și microcipeze câinii. Medicii veterinari se confruntă cu o situaţie mai ciudată. Mai exact, încep să dispară câinii din curţile oamenilor, dar sunt găsiţi mai apoi prin păduri. În campania de microcipare care este contra cost, câinilor li se administrează în mod gratuit şi vaccinul antirabic. Preţul mediu pentru o microcipare este de aproximativ 30 de lei. Proprietarii de patrupede care refuză să-și microcipeze animalele riscă amenzi de până la 10.000 de lei.

Alte obligaţii ale proprietarilor
Proprietarii de câini au obligaţia de a notifica medicului veterinar, utilizator al RECS, în termen de şapte zile, evenimentele referitoare la animal: vânzare, cumpărare, pierdere, dispariţie, furt, donaţie, moarte. În cazul morţii animalului, proprietarii au obligaţia de a solicita medicilor veterinari de liberă practică, organizaţi în condiţiile legii, utilizatori ai RECS, scoaterea din evidenţă şi consemnarea morţii în carnetul de sănătate.

În cazul vânzării sau donării câinelui, atât vechiul, cât şi noul deţinător al câinelui, au obligaţia să solicite utilizatorilor RECS să înregistreze în acest registru schimbarea datelor proprietarilor şi noua adresă. Proprietarii câinilor au obligaţia să achite contravaloarea costurilor de identificarea şi înregistrarea în RECS a serviciilor prestate de către unităţile medical-veterinare. Colegiul Medicilor Veterinari va permite accesul tuturor proprietarilor de câini la RECS, în vederea verificării documentelor şi datelor de identificare, pentru animalele deţinute de aceştia.

Ciprian Bâtea

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts