Războiul îşi pune amprenta asupra contrabandeijin

Conflictul dintre Ucraina şi Rusia şi-a pus amprenta şi asupra contrabandei cu ţigări. Contrabandiştii s-au văzut obligaţi să îşi schimbe oferta în privinţa mărcilor de ţigări. Marca LD, cea mai populară în Rusia, a dispărut complet de pe piaţă după izbucnirea conflictului. De asemenea, în ultima perioadă se găsesc tot mai rar ţigările marca Viceroy de provenienţă ucraineană. Doar tradiţionalul Jin Ling a rămas în continuare favoritul contrabandiştilor. O altă marcă de ţigări care câştigă teren este NZ. Este vorba de o marcă produsă în Belarus, destinată special contrabandei, la fel ca şi Jin Ling.

Ţigările LD au dispărut, Viceroy sunt tot mai rare
Până în urmă cu circa o jumătate de an, pe piaţa neagră se puteau procura relativ uşor ţigările marca LD. Marca LD (Liggett Ducat) este proprietatea companiei Japan Tobacco International (JTI). Ţigările LD au fost lansate iniţial în 1999 în Rusia, devenind în scurt timp cea mai populară marcă de ţigări din această ţară. Respectivele ţigări s-au mai găsit pe piaţa neagră din judeţul Satu Mare timp de câteva luni după izbucnirea conflictului armat dintre Ucraina şi insurgenţii pro-ruşi din estul ţării. Apoi ţigările LD au dispărut subit. Conflictul a împiedicat grupările de crimă organizată din Ucraina să se aprovizioneze cu ţigări ruseşti.

În ultima perioadă, se găsesc tot mai rar şi ţigările marca Viceroy de provenienţă ucraineană. Ani la rând, alături de Jin Ling, această marcă a deţinut supremaţia pe piaţa neagră. Contrabandiştii agreau în special varianta roşie, dar nu refuzau să lucreze nici cu cea albastră. Potrivit surselor, criza de ţigări Viceroy din Ucraina nu se datorează conflictului izbucnit în estul ţării, ci acţiunilor companiei ce deţine această marcă, British American Tobacco. Compania intenţionează să nu mai desfacă această marcă în Ucraina din cauza falsificării sale pe scară largă.

Jin Ling constituie baza contrabandei
Conflictul din Ucraina nu a avut nicio influenţă asupra ţigărilor Jin Ling, care au rămas în continuare preferatele contrabandiştilor. Ţigările Jin Ling nu au nici o piaţă de desfacere legală în Europa. Acest brand nu şi-a făcut niciodată reclamă şi nu pot fi găsite în magazine. Sunt vândute numai în mod ilegal – traficate de către grupări care speră la câştiguri imense prin vânzarea unor ţigări fără licenţă, fără accize şi taxe, pe piaţa neagră din Europa. Potrivit unei investigaţii realizate de reporterii Centrului Român pentru Jurnalism de Investigaţie în urmă cu trei ani, ţigările Jin Ling sunt produse în mod legal în fabrici ruseşti şi ucrainene, dar sunt destinate pieţei ilegale europene. Oficiali ai Biroului Anti-Fraudă al Uniunii Europene (OLAF) au format un Task Force dedicat problemei Jin Ling. Traficul cu Jin Ling “a devenit o problemă majoră în UE cauzând pierderi importante pentru bugetele naţionale dar şi pentru bugetul UE”, susţin reprezentanţii OLAF.

Ţigările Jin Ling au fost falsificate pe scară largă. Pe piaţa neagră din Satu Mare au circulat o vreme ţigări Jin Ling în două feluri de ambalaje. Variau culoarea şi caracterele cu care erau inscripţionate pachetele, deşi conţinutul textului este acelaşi. Unele erau aduse din spaţiul ex-sovietic, iar altele erau contrafăcute în Ucraina, Ungaria sau chiar în România.

NZ intră puternic pe piaţa neagră
O altă marcă din spaţiul ex-sovietic a ajuns să inunde piaţa neagră din România. Este vorba de ţigările marca NZ. Potrivit autorităţilor din Republica Moldova, ţigările NZ sunt produse în Republica Belarus, brandul fiind deţinut de compania Parşe Tutun SRL din Republica Moldova, care colaborează strâns cu firme de profil din Ucraina. Potrivit site-ului oficial, Parşe Tutun SRL are subdiviziuni în Ucraina, Polonia, Uzbekistan şi Kenya.

În pieţele sătmărene pot fi achiziţionate pachete de ţigări NZ cu inscripţii în rusă şi în ucraineană, ba chiar şi în engleză, dar şi cu timbre fiscale diferite. Probabil că şi aceste ţigări sunt falsificate în mai multe locuri din Ucraina. Falsificate sau nefalsificate, ţigările NZ par să cucerească piaţa neagră din judeţul Satu Mare.

Szasz Lorand

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts