Roxana Stavilă, un nou nume de referinţă în literatura sătmăreanăroxana

Roxana Stavilă a intrat începând de ieri pe harta numelor care promit să lase urme adânci în literatura sătmăreană. Opinia le aparţine celor mai reprezentativi oameni de cultură sătmăreni, şi ne referim aici la Felician Pop, Teodor Curpaş sau Dumitru Ţimerman, fiind făcută cu ocazia lansării cărţii “Rugă pentru mamma”. După ce a primit binecuvântarea părintelui Cristian Boloş şi aplauzele familiei, colegilor şi prietenilor, Roxana Stavilă a promis că nu se va opri doar la acest volum.

Un autor senin şi fericit
Scriitorul Felician Pop a vorbit despre Roxana Stavilă în termeni senini, extrem de pozitivi şi însoriţi. Felician Pop a felicitat-o pe Roxana Stavilă pentru că a rupt lanţurile comercialului, îndrăznind să abordeze un alt fel de a scrie. „Este un om nu numai bun, nu numai solar. Ci şi un om extrem de puternic, care are coordonatele existenţiale atât de bine clarificate, ca şi un miriapod cu cele patru puncte cardinale, încât poate să plonjeze oriunde şi să se întoarcă între noi. Autoarea vorbeşte aici despre bucurie. Câţi dintre noi au atâta forţă de a fi fericiţi?! De a se bucura de cer, de a se bucura de protecţia civilă, de a ne bucura organic?! Noi ne bucurăm mai mult doar în palierul epidermic. Autoarea nu cred că a urmărit vreo clipă succesul acela comercial. Versurile ei nu sunt la modă. Suntem în plină eră a postmodernismului”, a spus Felician Pop.

Binecuvântare şi binecuvântată
Părintele Cristian Boloş a povestit cum autoarea i-a cerut binecuvântarea sa şi pe cea a lui Dumnezeu pentru a începe să scrie, după care a cerut din nou binecuvântarea pentru a scoate cartea de sub lumina tiparului. „În biserica în care slujesc, într-o dimineaţă Roxana a venit la mine şi mi-a spus: Părinte, vă rog să îmi daţi binecuvântarea pentru a începe să scriu o carte. Am rămas profund impresionat de cuvintele ei, am felicitat-o pentru gândul ei şi l-am rugat pe Dumnezeu să o binecuvânteze. Să îi dea înţelepciune pentru a-şi duce la îndeplinire proiectul propus”, a spus Cristian Boloş.

O bucurie împărtăşită
Domnul profesor Teodor Curpaş, aşa cum îi spun toţi cei care îl cunosc pe unul dintre cei mai prolifici scriitori, a fost cel care a încurajat-o şi a sprijinit-o pe Roxana Stavilă să publice prima sa carte, declarând că avea obligaţia de a-şi transmite propria bucurie şi celor din jur. „Am citit cartea înainte de a apărea şi mi-a plăcut teribil. Şi, poate, că i-am dat un îndemn: ca această carte să vadă lumina tiparului. Vreau să spun că mi-am făcut nişte concluzii pe care nu vreau să le ţin pentru mine. În primul rând, vreau să vă spun că această carte este o mamă aşezată în paginile neuitării. Pentru că mama o avem pentru tot-odeauna şi după ce pleacă. Nici nu se putea un titlu mai frumos. Aici este credinţă pentru Dumnezeu şi dragoste de mamă, chiar în acest titlu”, a spus Teodor Curpaş.

Un scriitor atipic
Dumitru Ţimerman a ţinut să remarce curajul Roxanei, care a ales să îşi proiecteze interiorul sufletului pe pereţii largi ai acestei lumi, astfel încât să fie descoperit de către toţi semenii săi. „Roxana este spontană. De aceea: Rugă pentru mamma. Sunt primele ei constatări analitice literare, scrise într-un limbaj literar, cu tentă poetică. Şi, dincolo de cuvinte, există starea de poezie. Ea este într-o stare poetică în care sufletul ei oscilează. Dacă vedeţi, iese din lumea ei în lumea largă, apoi se refugiază în această lume, căutând bunătatea şi iubirea Bunului Dumnezeu”, a declarat Dumitru Ţimerman.

Rugă pentru mama, suflet şi natură
Roxana Stavilă, o absolventă de psihologie şi o cunoscătoare a tainelor sistemelor de terapie energetică Reiki, Karuna Reiki, Shamballa, a spus că această carte este adresată sufletului şi este cartea sa de vizită. „Automat când ne rugăm, ne rugăm sufletului, care este de feminin. Şi de aici, rugă pentru mama, rugă pentru suflet, rugă pentru natură. Este ca un fir care se leagă, dar totul porneşte de la rugă. Este comunicarea mea cu mine însămi, cu îngerii pe care îi simt întotdeauna lângă mine. Este o parte care nu am povestit-o nimănui. Este o parte în care mă simt unică, la fel cum se încheie şi cartea de altfel , a spus Roxana Stavilă.

Bogdan Tulbure

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts