Sancţiuni drastice pentru cei care sunt prinşi că nu eliberează bonuri fiscalefisc

Comercianţii prinşi de Fisc că nu eliberează bon de marcat riscă pedepse aspre, printre care amenzi mari şi chiar suspendarea activităţii pe o perioadă cuprinsă între una şi trei luni. Mai mult decât atât, aceştia sunt obligaţi, din 1 martie, să afişeze, lângă casele de marcat, un anunţ prin care să-i atenţioneze pe clienţi că au dreptul să beneficieze de produsul cumpărat fără să-l plătească, în cazul în care nu primesc bon fiscal. În cazul restaurantelor, barurilor, discotecilor şi cluburilor, anunţul trebuie pus pe prima pagină a meniurilor.

Anunţ afişat
De la începutul acestei luni a intrat în vigoare legea cu privire la afişarea anunţului ANAF în privinţa bonului fiscal. În cazul localurilor de alimentaţie publică, anunţul trebuie pus pe prima pagină a meniurilor sau afişat prin alte mijloace, astfel încât, la fiecare masă destinată clienţilor, aceştia să aibă permanent posibilitatea de a citi anunţul de atenţionare. Anunţul conţine şi numărul de telefon Telverde 0800.800.085 al Ministerului Finanţelor, pe care consumatorii îl vor putea apela gratuit pentru a semnala situaţiile în care magazinele nu emit bonuri fiscale. La Telverde va răspunde o persoană sau un reprezentant al ministerului care vă va direcţiona mai departe. O echipă a ANAF vă va lua toate datele de contact, menţionând ziua şi ora.

Chiar dacă nu au fost foarte mulţumiţi de această prevedere, în marea lor majoritate patronii localurilor sătmărene s-au conformat şi au afişat pe prima pagină a meniurilor anunţul ANAF. “Nu cred că acest anunţ îi va determina pe clienţi să solicite bon fiscal şi nu cred că acest lucru va duce la scăderea drastică a evaziunii fiscale în domeniu. Însă dacă acestea sunt regulile, ne-am conformat”, ne-a spus patronul unui restaurant sătmărean.

Activitate suspendată
Mai mult decât atât, tot de la 1 martie Fiscul poate decide suspendarea activităţii unui agent economic în cazul în care constată că acesta nu a trecut prin casa de marcat toate încasările, nu au casă de marcat cumpărată de la un distribuitor autorizat sau emit bonuri cu o valoare mai mică decât cea reală. Oricare dintre aceste nereguli îi poate aduce comerciantului o suspendare a activității între o lună și trei luni. În ziua în care va fi dictată suspendarea, punctul de lucru pedepsit va fi sigilat de echipa de control care va afișa la loc vizibil un anunț cu textul “Activitate suspendată de Antifraudă – ANAF pentru neemiterea bonurilor fiscale”. Pe întreaga durată a suspendării activității, unitatea de lucru rămâne sigilată.

În același timp, comerciantul prins că face evaziune va plăti și o amendă cuprinsă între 10.000 de lei și 15.000 de lei. Dacă la punctele de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor există sume deținute fără a putea fi justificate prin datele înscrise în documentele de la casele de marcat, banii se confiscă, în acest caz amenda este cuprinsă între 2.000 lei și 4.000 de lei. Fiscul atrage atenţia operatorilor economici că ţinerea unei evidenţe duble, inclusiv prin mijloace informatice, a activităţii prestate este sancţionată drastic de legislaţia în vigoare.

Florin Dura

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts