More

    Sărăcia împinge pensionarii de boală la îngrijirea bătrânilor din Occident

    ingrijire

    Sute de sătmăreni, cu vârste de peste 50 de ani, pe care nu-i mai angajează nimeni din păcate, au găsit un mijloc de a-şi suplimenta veniturile insuficiente. Prin intermediul cunoştinţelor sau al firmelor intermediare, aceştia au acceptat să îngrijească la domiciliu persoane vârstnice din ţări precum Austria, Germania şi Italia. Majoritatea celor care au acceptat această slujbă sunt pensionari de boală. Întrucât legea nu le permite pensionarilor de gradul II să lucreze sau le dă dreptul la o jumătate de normă în cazul celor de gradul III, aceştia acceptă să lucreze la negru în străinătate. Într-o lună câştigă în jur de 1.000 de euro, o sumă colosală comparativ cu pensia de boală.

    Salarii cuprinse între 600- 1.200 euro pe lună
    Sute de sătmăreni, majoritatea femei, au ajuns să îngrijească persoane vârstnice în Germania, Austria sau Italia. O mică parte dintre aceştia au găsit de lucru prin intermediul rudelor sau al cunoştinţelor stabilite în ţările respective. Însă majoritatea lor au fost recrutaţi de diverse firme de intermediere. Contra unui comision, firmele îi repartizează unor familii din ţările respective pentru a avea grijă de rudele mai în vârstă. Chiar dacă trebuie să plătească anumite comisioane, sătmărenii preferă să recurgă la serviciile firmelor intermediare pentru că astfel merg la sigur. Timp de cel puţin o lună locuiesc în casa persoanei vârstnice pe care o îngrijesc. Pe lângă îngrijirea bătrânilor, unele sătmărence fac şi diverse servicii de menaj, plătite suplimentar, la mica înţelegere cu aparţinătorii persoanei îngrijite. Presa locală şi internetul abundă de anunţuri ale firmelor de intermediere. Pe lângă cunoştinţele elementare a limbii din ţara în care doresc să îngrijească bătrâni, unele firme solicită şi cunoştinţe legate de tehnicile de intervenţie în caz de prim ajutor. Salariile variază în jur de 600-800 de euro în Italia, ajungând până la 1.000- 1.200 euro în Austria sau Germania.

    Bătrânii care au grijă de bătrâni
    Majoritatea sătmărenilor plecaţi să îngrijească bătrâni în străinătate sunt la rândul lor bătrâni. Aproape cu toţii au trecut de vârsta de 50 de ani, astfel că sunt în imposibilitatea de a-şi găsi un loc de muncă. Cea mai mare parte a lor nici nu ar avea voie să lucreze întrucât sunt pensionari de boală de gradul II şi III. Potrivit legislaţiei în vigoare, pensionarii de boală de gradul II nu au voie să lucreze, iar cei de gradul III au voie la o jumătate de normă, adică la cel mult patru ore pe zi. Nerespectarea acestor prevederi duce automat la pierderea pensiei de boală. Însă nici pensiile de boală nu le ajung pentru un nivel de trai decent.

    Unii dintre pensionarii de boală şi-au luat anumite măsuri de prevedere. Aceştia lucrează fără forme legale în străinătate, lucru destul de riscant întrucât pot fi traşi în piept când vine vorba de plata serviciilor prestate. Alţii nu sunt interesaţi de astfel de amănunte şi lucrează cu forme legale, sperând să nu fie depistaţi de autorităţile române.

    Denunţaţi de cunoştinţe şi vecini
    Spre norocul pensionarilor de boală plecaţi să îngrijească bătrâni în străinătate, autorităţile române n-au nicio pârghie pentru a-i depista, chiar dacă îşi desfăşoară activitatea pe baza unor contracte înregistrate oficial în ţara respectivă. În cazul în care sunt prinşi că lucrează în străinătate îşi pierd automat pensia de boală, ne-a declarat directorul Casei Judeţene de Pensii Satu Mare, Eugenia Sabou.

    Chiar dacă nu pot fi prinşi de către autorităţile române, pensionarii de boală care lucrează în străinătate riscă totuşi să fie denunţaţi de către cunoscuţii sau vecinii lor. Anul trecut, în jur de 60-70 de pensionari de boală au fost reclamaţi că lucrau în ţară, dar mai ales în străinătate, ne-a declarat directorul Eugenia Sabou. Sunt luate în calcul chiar şi sesizările anonime în cazul în care conţin suficiente date pentru a identifica persoanele reclamate. Dosarele sunt trimise automat Casei Naţionale de Pensii, care face verificările ce se impun în astfel de situaţii.

    Szasz Lorand

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE