Sărbătoare cu triplă însemnătate la Negreştiartbuna

Una dintre cele mai longevive acţiuni culturale din judeţul Satu Mare, Art Bunavestire, care a ajuns la cea de a 29-a ediţie, a avut vernisajul miercuri, la Galeria de Artă „Dr. Mihai Pop” din cadrul Muzeului Ţării Oaşului din Negreşti Oaş, chiar de sărbătoarea religioasă cu acelaşi nume. Actuala ediţie este cu atât mai importantă cu cât în acest an Negreştiul sărbătoreşte 50 de ani de când a primit titulatura de oraş. La expoziţia din acest an şi-au expus lucrările 15 artişti din zona Oaşului dar şi din ţară.

Vis devenit realitate
La evenimentul cultural de amploare din Capitala Ţării Oaşului au fost prezenţi, pe lângă artiştii expozanţi, directorul Cancelariei Prefectului, Raul Băbţan, consilierul preşedintelui Consiliului Judeţean, Felician Pop, primarul oraşului Negreşti Oaş, Aurelia Fedorca, precum şi consilieri locali dar şi circa 150 de iubitori de frumos din zona Oaşului dar şi din judeţ.

În deschiderea vernisajului, directorul Casei Orăşeneşti de Cultură din Negreşti Oaş, Natalia Lazăr, a arătat că Art Bunavestire este un vis care în timp s-a transformat în realitate. „În urmă cu 29 de ani, când a avut loc prima expoziţie Art Bunavestire, pentru cei care au organizat-o atunci era un vis ca acest eveniment cultural să aibă atâtea ediţii. Azi, visul lor s-a transformat în realitate şi suntem astfel la cea de a 29-a ediţie. Această manifestare culturală nu ar fi fost posibilă fără sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Negreşti Oaş, cărora le mulţumim”, a mai spus Natalia Lazăr.

Sărbătoare întreită
În continuare, primarul Aurelia Fedorca a arătat că sărbătoarea de la Negreşti Oaş are triplă însemnătate. „Azi, de Bunavestire, am celebrat bucuria renașterii naturii prin artă, în cadrul tradiționalei expoziții de artă contemporană Art Bunavestire. Am fost bucuroasă azi să primim oaspeți din toate colțurile țării, prieteni vechi și mai noi ai Țării Oașului, într-o zi de dublă sărbătoare, culturală și religioasă. Cu atât mai mult cu cât anul 2015 este unul jubiliar pentru comunitatea noastră – aniversăm 50 de ani de la atestarea ca oraș a localității. Prin urmare, toate evenimentele culturale se circumscriu acestei sărbători. Fără îndoială, însă, că expoziția de artă contemporană Art Bunavestire este una dintre cele mai importante manifestări culturale organizată în acești ani. Mă bucur că și în acest an orașul nostru este deosebit de vizibil la nivel regional și național datorită acestui eveniment cultural de certă valoare, prin aceasta demonstrând că Oașul nu este doar un spațiu etnofolcloric, cu rădăcini puternice în tradiții, ci și un spațiu al lumii noi, promotor al artei contemporane. Îi felicit, alături de organizatori, pe toți artiștii expozanți pentru frumuseţea operelor expuse, pentru expresivitatea artistică a acestora, pentru perseverenţă şi pentru moştenirea culturală pe care o lasă an de an Negreştiului şi Ţării Oaşului”, a spus Aurelia Fedorca.
Cuvinte frumoase despre sărbătoarea culturală de la Negreşti-Oaş au mai spus Raul Băbţan, care a transmis şi mesajul de sprijin al prefectului Eugeniu Avram, dar şi Felician Pop.

Cincisprezece expozanţi
La ediţia din acest an la Art Bunavestire şi-au expus lucrările 15 artişti plastici din zona Oaşului dar şi din ţară. Grupul negreştean a fost reprezentat de Susana Ardelean, Dorel Petrehuş, Corneliu Pop, Ioan Pop Prilog, Ioan Pop Vereta. Invitaţii din acest an au fost Marius Bacriu (Timișoara), Adriana Elian (Cluj-Napoca), Suzana Fântânariu (Timișoara), Andrei Florian (Cluj-Napoca), Dumitru Macovei (Bacău), Petre Marian (București), Mircea Mureșan (București), Cristian Sida (Timișoara). Echipa curatorială a fost compusă din dr. Laura Ghinea, Dorel Petrehuș și Ioan Pop Prilog, iar cronica plastică a fost semnată de istoricul de artă dr. Vasile Duda.

Dr. Laura Ghinea a felicitat echipa de la Negreşti Oaş pentru continuarea proiectului cultural început în urmă cu 29 de ani, iar istoricul de artă dr. Vasile Duda a arătat că ediţia din acest an a Art Bunavestire a fost una dintre cele mai reuşite.

Florin Dura

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts