Sătmărenii se pregătesc de grădinăritgradina

Odată cu încălzirea vremii, sătmărenii se pregătesc pentru a-şi înfrumuseţa grădinile. În acest context, în pieţele sătmărene gospodarii găsesc tot ce le trebuie, de la puieţi de pomi fructiferi, la tuia sau flori.

Printre cele mai căutate în pieţe sunt tuia, adică acei brăduleţi ornamentali. Preţul acestora oscilează între 25 şi 35 de lei bucata, în funcţie de mărime şi frumuseţe. „A început lumea să vină şi să cumpere. Deşi încă este destul de devreme, vânzările sunt destul de bune. Preţurile sunt deocamdată mici, dar dacă le creştem nu mai avem vânzări”, ne-a spus Ligias Corodan, un producător autohton de tuia din Homorodu de Mijloc.

Sunt căutaţi şi puieţii de pomi fructiferi, al căror preţ este cuprins între 13-15 lei, în funcţie de mărimea acestuia sau de cum se înţeleg vânzătorii şi cumpărătorii. „Toţi puieţii sunt altoiţi şi sunt de bună calitate. Le-aş recomanda sătmărenilor să mizeze pe soiurile autohtone pentru că sunt mai rezistente pentru clima de la noi”, ne-a spus şi Sandor Burean, producător de puieţi. La doar câţiva metri mai încolo, un bărbat mai în vârstă oferea spre vânzare puieţi de zmeură. „Este o plantă aclimatizată în România din Statele Unite. Şi producţia este destul de bună. Anul trecut, spre exemplu, de pe 20 de ari am recoltat 2,5 tone de zmeură. Cer trei lei pe un arbust, dacă îl vând şi cu doi lei”, a afirmat vânzătorul.

Tot în pieţe, cei interesaţi pot găsi şi seminţe de flori, al căror preţ oscilează între 1,5 şi 2 lei plicul, în funcţie de gramaj. De asemenea, puieţii arbuştilor de trandafir aveau preţul de 25 de lei bucata.

În afară de plante ornamentale şi pomi fructiferi, tot din pieţe se pot cumpăra seminţe pentru legume, la preţuri cuprinse între 2 şi 3 lei. „Vânzările merg încă slăbuţ, pentru că este cam devreme şi nici nu a fost cald. Din aprilie încolo este sezonul legumelor”, ne-a spus o vânzătoare. De asemenea, arpagicul era la mare căutare, preţul cuprins între 5 şi 7 lei/litru fiind considerat destul de piperat de potenţialii cumpărători.
Florin Dura

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts