Şcoli descoperite în faţa hoţilorpaza

Jumătate din numărul şcolilor din judeţ sunt descoperite în faţa hoţilor. Şi asta pentru că doar jumătate din unităţile de învăţământ au asigurată pază, în timp ce doar o treime sunt protejate cu sisteme de supraveghere video. Situaţia este relevată de datele puse la dispoziţie de către Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IJP) Satu Mare.

O şcoală din două este în mediul rural
O şcoală din două se află în mediul rural, potrivit datelor puse la dispoziţie de către Inspectoratul Judeţean de Poliţie. Aceste unităţi de învăţământ sunt frecventate de circa 60.000 de elevi. “La nivelul judeţului Satu Mare figurează 305 unităţi de învăţământ preuniversitar, respectiv 131 cu personalitate juridică şi alte 174 fără personalitate juridică, din care 100 în mediul urban şi 205 în mediul rural, respectiv 135 de grădiniţe, 140 de şcoli gimnaziale şi 30 de licee, colegii şi şcoli profesionale. Din totalul unităţilor de învăţământ preuniversitar, 100 sunt în mediul urban şi 205 în mediul rural. Aceste unităţi şcolare găzduiesc zilnic un număr total de circa 58.166 elevi şi preşcolari”, se arată în raportul IJP Satu Mare.

Jumătate din şcoli, fără paznici
Mai bine de jumătate din şcolile din judeţ nu au pază asigurată, susţin poliţiştii. “Din totalul celor 155 de unităţi de învăţământ dotate cu mijloace de pază şi monitorizare, 45 sunt dotate cu pază proprie, din care 18 şcoli gimnaziale şi 26 de licee, colegii şi şcoli profesionale. Două unităţi au pază prin societăţi de pază specializate, respectiv o şcoală şi un liceu, iar alte trei au pază mixtă, şi anume o şcoală şi două licee”, se mai arată în sursa citată.

Doar o treime au camere video
De asemenea, doar o treime din cele 305 şcoli din judeţ sunt dotate cu sisteme de supraveghere video. “Din totalul unităţilor de învăţământ, alte 105 sunt dotate cu sisteme de supraveghere video, din care 22 grădiniţe, 59 de şcoli gimnaziale şi 24 de licee, şcoli profesionale şi colegii. Din cele 105 unităţi dotate cu sisteme de supraveghere video, 24 sunt dotate cu sisteme de supraveghere video în interior, 12 în exteriorul lor şi alte 69 sunt dotate în ambele moduri”, se arată în raportul IJP.

Măsuri de compensare a deficienţelor
Pentru a compensa lipsurile din sistemul de siguranţă al şcolilor, angajaţii Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi şi Poliţie Locală patrulează zilnic în vecinătatea unităţilor de învăţământ. “Au fost instituite măsuri de patrulare şi supraveghere a unităţilor şcolare, a zonelor învecinate şi a traseelor de deplasare a elevilor, fiind angrenaţi un număr total de 140 de forţe participante, din care 113 lucrători de poliţie, 16 jandarmi şi 11 poliţişti locali, sens în care au fost constituite 96 de patrule zilnic, destinate acestui scop, din care 39 în mediul urban şi 57 în mediul rural”, se arată în sursa citată.

Ciprian Bâtea

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts